Ізраїльський медик розповів про ефективність локдаунів та досвід боротьби з коронавірусом

Новини 04 Грудня, 2020 166
Коронавірус. Фото: відкриті джерела.

Коронавірус. Фото: відкриті джерела.

В Ізраїлі сміються з українського інтелектуального локдауну

Генеральний директор першого медичного центру Тель-Авіва Роман Гольдман у прямому ефірі програми “Головне” телеканалу “Еспресо” розповів про те, як Ізраїль бореться з коронавірусом, а також, коли настане кінець пандемії.

В Україні дуже багато людей та місцевих влад саботують карантин. Чому така реакція? 

Бачимо подібне ставлення до карантину і в Україні, і в Ізраїлі. Взагалі народи України та Ізраїлю подібні. І бачимо, що готовність дотримуватись навіть мінімальних заходів є дуже низькою. Мені здається, що є сукупність факторів, які до цього призводять.

Насамперед те, що велика частина населення досить легковажно ставиться до коронавірусу загалом. Нема поінформування що від влади Ізраїлю, що від медичної спільноти в плані якоїсь логічної конструкції. Наприклад, одна із серйозних проблем, які ми бачимо сьогодні, це те, що достатньо позитивного тесту на COVID-19 і скарг людини на самопочуття – і пацієнта можуть госпіталізувати.

В Ізраїлі ми зі 100 позитивних випадків госпіталізуємо лише 5 пацієнтів. 95% пацієнтів лікуються вдома. Це дає нам можливість давати їм гібридну медицину онлайн, доставляти медикаменти додому й залишити місця в лікарнях для крайніх випадків – для того, що в медицині називають імунною фазою. Зі 100% носіїв лише 5% пацієнтів потрібні медичні інтервенції.

Ще одна причина – недостатня фінансова підтримка, що в Ізраїлі, що в Україні. Ми бачимо, що в Ізраїлі дуже багато безробітних – 1,2 млн. Із 9-мільйонного населення – 1,2 млн безробітних нових ізраїльтян, яким нема куди повертатись.

Я спілкуюсь з багатьма українськими колегами і теж це чую – нестача матеріальної бази, обладнання, дотацій, я навіть чую, що пацієнти самостійно оплачують тести. В Ізраїлі вся медицина, яку потребують хворі з коронавірусом, є безплатною – всі госпіталізації, реанімації, медикаменти, тести в нелімітованій кількості, все повністю безплатно. Все це покриває страхова медицина.

Як контролюють людей, що лікуються вдома? 

Три місяці тому, коли ми зрозуміли, що пандемія і коронавірус з нами надовго, контроль над цією ситуацією передано міністерству оборони.

Як пацієнти лікуються вдома? Перше – це вимірювання температури, друге – це вимірювання сатурації. Якщо сатурація в межах від 90 до 100 і температура нижча, ніж 37,7 – ми вважаємо, що це легкий чи середній випадок.

Ми спостерігаємо таку тенденцію: близько 20% пацієнтів асимптоматичні. Тобто це пацієнти, яким робили тест, бо, наприклад, в сім’ї хтось був інфікованим, і ми бачимо, що вони були заражені коронавірусом, але в них взагалі ніяких симптомів нема. Наступна група, близько 35%, це пацієнти з легкими симптомами. Це пацієнти, які відчувають дискомфорт, стрес, але в них навіть нема температури. Симптоми бувають дуже різні, від головного болю до болю в животі, болю очей, горла. Третя група, ми її називаємо середньою, це також 35%, це та група, в якої є легка температура, різні болі, болі в м’язах, ці пацієнти також залишаються вдома.

Решта 10% – це пацієнти, які потребують внутрішньовенного лікування, якоїсь підтримки – кисневі маски, ШВЛ, тільки тоді є відповідна терапія, яку ми їм надаємо.

Можна зробити простий логічний висновок: 90% хворих – це носії вірусу, це навіть не пацієнти. Вони повинні бути вдома, дослуховуватись до медсестер та лікарів та сидіти на самоізоляції.

Яка загалом ситуація в Ізраїлі? В Україні говорять про запровадження жорсткого локдауну, і ми не знаємо, чи треба взагалі нам його вводити? 

Наші аналітики, наші експерти коментують ваш локдаун з такою легкою посмішкою, десь він виглядає маргіналізовано та некомпетентно. Якщо робити локдаун, то закривати потрібно все. У нас в Ізраїлі, коли три місяці тому зафіксували другу хвилю, був локдаун. Не працюють школи та виші – все навчання відбувається дистанційно, приймаються тільки екстрені пацієнти, якщо випадки не термінові, їх намагаються переносити, обмежено працює громадський транспорт – в автобус може зайти тільки лімітована кількість людей, весь бізнес, всі торгівельні центри та ресторани – закриті. Це вже три місяці і це вже друга хвиля. Перша хвиля також тривала близько трьох місяців.

Усе це має працювати в комплексі, має бути дотація, підтримка фінансова. Фінансова ситуація в країні є дуже складною, що в Ізраїлі, що в Україні. І менталітет наш теж подібний, нагадаю, що саме українці заснували Ізраїль, перша міграція в Ізраїль була з Харкова, з України, і всі наші голови держави народились в Україні, починаючи від Ґолди Меїр, тому за менталітетом ми дуже подібні.

Тому, якщо резюмувати ваше питання, – локдаун частково, на вихідних, він не дасть жодного результату. Якщо робити локдаун – його треба робити повністю, тоді ми можемо добитись зниження кількості нових пацієнтів і знизити навантаження на лікарні. І це дасть вплив на економіку, бо ми зможемо швидко повернутись до повсякденного життя.

Мені здається, що сьогодні українські лікарі роблять неможливе. Я знаю дуже мало країн, де медичні експерти могли би витримати таке навантаження – нестача оплат, середнього медичного персоналу, дотацій, медичного страхування та матеріальної бази. Тому я хотів би передати величезні слова підтримки українським лікарям, які роблять неможливе.

В Ізраїлі виділений колосальний бюджет – близько 50 млрд дол. США на боротьбу з коронавірусом, тому коли ми говоримо про локдаун – то закрито все, всі торгові центри, ресторани, абсолютно все. І жодному ізраїльському бізнесмену не прийшло би в голову відкрити ресторан, бо це інтерпретувалось би як зрада народу.

Світ починає вакцинацію. Чи буде вона ефективною? 

Вакцина, слава Богу, не за горами, і перегони за вакциною сьогодні вже наближаються до фінішу. В Ізраїлі ми почнемо вакцинацію через 60 днів. Є підписані договори з компаніями Pfizerта Moderna.

Ефективність вакцини доведена західною доказовою медициною та документацією. Гадаю, що це велика перемога. Це початок кінця пандемії.

Який відсоток людей має пройти вакцинацією, щоб вона була ефективною?

Ми в себе в клініці, а наш медичний центр – це флагман ізраїльської медицини, не спостерігаємо повторних заражень. У світі нема випадків, коли повторні зараження описуються в літературі і статистично.

Є теорія, але вона ще не підтверджена, що повторно заразитись коронавірусом неможливо – так само як вітрянкою: як ви знаєте, люди, які перехворіли вітрянкою, повторно заразитись не можуть. Також ми знаємо, що пацієнт з коронавірусом є заразним 8 днів, на дев’ятий день – він вже не заражає.

Тому ефективність такого щеплення, як мені здається, буде колосальною. І з огляду, скільки вакцин закуповують країни, гадаю, що ефективність буде високою.

Локдаун у нас виглядає незворотнім. Що, на вашу думку, потрібно зробити насамперед? 

Вважаю, що тепер, коли ситуація є настільки складною, це виклик для всієї української нації. Потрібно об’єднатись. Не треба шукати винних, не треба критикувати, а треба виконувати інструкції, які уряд та країна обрали.

Якщо країна, глава держави, медична спільнота зважили і прийняли визначений курс, його треба підтримати. Якщо кожен почне займатись самолікуванням, тут він буде дотримуватись, а тут – не буде, то буде хаос. Нині хаос принесе ще більше тяжких наслідків.

Вже не за горами вакцина. І, мені здається, й Україна, й Ізраїль зможуть побороти пандемію.

Коментарі

Позначки: , ,