Історик Володимир В’ятрович видав збірку короткої прози

Новини 04 Грудня, 2017 73

Збірка “(Не)історичні миті. Нариси про минулі сто років” історика Володимира В’ятровича увійшла до ТОП-5 продажів осені

Відомий історик, голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович постав перед читачами в несподіваному амплуа — автора короткої прози.

Новинка уже встигла увійти в топ-5 найрезонансніших книг осені. Про це пише у своєму блозікерівник видавництва “КСД” Тимур Курганов.

Книга містить 38 нарисів-миттєвостей, вихоплених з останнього століття української історії: потяг, що везе київських студентів під станцію Крути; хлопчик в українському селі, який вмирає від голоду в 1933-му; останні бійці УПА в останній криївці; радянський концтабір, де гине поет, але лишаються жити його вірші; зрештою — Майдан 2014-го й російсько-українська війна.

«“(Не)історичні миті” — це розповіді не про звичні нам із підручників ключові події минулого, які змінювали хід історії, — пояснює автор Володимир В’ятрович. — Миті фокусування дійсності, коли в одній хвилині можна побачити ціле життя людини чи навіть усього покоління. Вони — як маленькі уламки історії, кожен з яких, проте, дозволяє розгледіти її велике полотно. Осколок розбитого дзеркала стає окремим дзеркалом».

Книга вийшла друком на початку вересня. Київська презентація пройшла днями у столичній Книгарні Є, де зібрала повну залу.

Катерина Новак, керівниця проектів видавництва «КСД» говорить: «Мене підкупила глибинна сутність книжки — людина ніколи не знає, коли прийде “саме та мить”, доля не вивішує оголошення “Чоловіче, зараз важливо! Не страть”, ми маємо бути людьми кожної миті».

“(Не)історичні миті. Написи про минулі сто років” — це перший художній проект Володимира В’ятровича. Він також автор та співавтор 13 книг у сфері нон-фікш — це історія Другої світової війни, українського визвольного руху, ОУН та УПА.

Володимир В’ятрович — один із найпопулярніших українських авторів-істориків. Остання його книга “За лаштунками “Волині-43”. Невідома польсько-українська війна” менше, ніж за рік перетнула 10 тисячну позначку продажів. Найпопулярніший проект В’ятровича “Історія з грифом “Секретно” сумарно придбало 50 тисяч українців.

В’ятрович рекомендує прочитати свою нову книжку людям, які цікавляться історією минулого століття. Кожен твір супроводжує історичне фото тих часів та довідка. Тому видавництво й називає цей проект художньо-документальним.

Довідка

Володимир В’ятрович, к.і.н., Голова Українського інституту національної пам’яті. У 2008—2010 роках очолював Архів СБУ та розсекретив колишні архіви КҐБ. У 2010—2011 роках працював в Українському науковому інституті Гарвардського університету. Автор та співавтор чотирнадцяти книг з історії визвольного руху та Другої світової війни. Викладав в Українському католицькому університеті та Києво-Могилянській академії, очолював Центр досліджень визвольного руху, член наглядової ради Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького».

Коментарі

Позначки: , , ,