Іспанія звинувачує хакерів з Росії у роздмухуванні каталонської кризи

Новини 11 Листопада, 2017 75

Фото: 24tv

Метою цього “втручання” є спроба дестабілізувати Європейський Союз

У кризу, що триває у Каталонії, втручаються російські і венесуельські хакери.

Про це заявили представник іспанського уряду Іньїго Мендеса де Віґо і міністр оборони країни Марія Долорес де Коспедаль, передає РБК-Україна з посиланням на El Pais.

Питання втручання в ситуацію з Каталонією російських і венесуельських хакерів, за даними Мендеса де Віґо, порушать на наступному засіданні Ради ЄС із закордонних справ.

“Із цього питання виступить міністр закордонних справ (Іспанії) Альфонсо Дастіс”, – додав представник іспанського кабміну, наголосивши: у Мадриді вважають, що “Європа повинна серйозно ставитися до цієї проблеми”.

“Не виключено, що іноземні, сторонні сили, про які ми не знаємо і не можемо сказати, хто вони, хочуть змінити конституційний порядок”, – зауважив Мендеса де Віґо.

“Уряд підтвердив той факт, що багато таких повідомлень і операції, які були зауважені у соціальних мережах, надходять з території Росії”, – продовжила його думку міністр оборони Іспанії Марія Долорес де Коспедаль. При цьому вона наголосила, що “це не означає – в Мадриді вирішили, що це російський уряд”.

“Ми повинні діяти з особливою обережністю і повинні чітко розуміти походження (зафіксованих інцидентів)”, – повідомила глава відомства. Вони, за її даними, “частково” відбуваються з “території Росії, частково – з інших країн з-поза ЄС”.

Зокрема зазначено, що хакери з Росії і Венесуели публікують підроблені або спотворені новини, пов’язані з Каталонією й Іспанією. Наприклад, в одній із оприлюднених ними історій розповідалося, що Балеарські острови виступають за незалежність Каталонії, а в іншій повідомлялося, що в школах реґіону перестали викладати кастильську мову.

За словами представника Народної партії Іспанії в Європейському парламенті Естебана Ґонсалеса Понса, метою цього “втручання” є спроба дестабілізувати Європейський Союз. “І наразі основна увага в досягненні цієї мети була приділена Каталонії”, – зауважив він.

Коментарі

Позначки: , , , ,