Інтелігенція Польщі висловила обурення оскверненням українських могил

Новини 26 Січня, 2020 157

Ілюстрація: Польське радіо

Польська інтелігенція оприлюднила звернення щодо ситуації з українськими могилами та пам’ятками

У зверненні польської інтелігенції до міністра культури і національної спадщини РП Пьотра Ґлінського, зокрема, йдеться про «обурення і рішучий протест проти осквернення українських могил на території Польщі».
Як пише “Четверта студія” з посиланням на “Польське радіо”, підписники листа закликають міністра до «осуду цих варварських дій, які загрожують загальнолюдським цінностям, особливо тим, які лежать в основі європейської цивілізації, до якої століттями належить Польська Республіка».

13 січня 2020 Об’єднання українців у Польщі поінформувало Міністерство культури і національної спадщини, Комісію національних та етнічних меншин Сейму Республіки Польща, а також Інститут національної пам’яті про черговий акт осквернення та руйнування української могили – цього разу в колишньому селі Монастир, розташованому в ґміні Горинець у Підкарпатському воєводстві.

«Надгробний пам’ятник у Монастирі вперше був осквернений та зруйнований у 2015 році. У січні цього року таблиця з іменами полеглих знову була розбита на ще дрібніші частини, та разом із порізаними на шматки традиційними українськими рушниками викинута в яму, яка  залишилася на території старого греко-католицького монастиря. Починаючи з 2014 року, у Польщі було осквернено – нерідко багаторазово – вісім українських могил, хрестів та пам’ятників. Однак ані центральна влада Республіки Польща, ані будь-які інші органи, до компетенції яких належить охорона кладовищ та місць пам’яті, не розпочали жодних дій, щоб запобігти варварським вчинкам і виправити заподіяне зло, незважаючи на наявність матеріальних доказів – включаючи чисельні відеозаписи злочинних вчинків, оприлюднених в мережі інтернет. В жодному з цих випадків винних не було знайдено та нікого не було притягнуто до відповідальності. Більше того, жоден із цих актів варварства не був публічно засуджений державними установами!», – йдеться у зверненні.

Наприкінці листа його автори закликають «Міністерство культури та національної спадщини та Інститут національної пам’яті публічно засудити акти знищення та осквернення українських могил та пам’ятників у польській державі».

Коментарі

Позначки: , , , ,