«INSO-Львів» зіграє у травні дві світові прем`єри

Новини 15 Травня, 2018 89

20 травня о 18.00 год у Львівській обласній філармонії відбудеться концерт «Музика Пам’яті. Конвой 73».

Подію організовує Академічний симфонічний оркестр «INSO-Львів». Під час концерту обіцяють дві світові прем’єри.

Британський віолончеліст Клайв Ґрінсміт відвідає Україну, щоб разом з оркестром «INSO-Львів» виконати твір, який ще жодного разу не звучав у повноцінному оркестровому виконанні, хоч і був написаний ще у 1920-х роках.

Автор концерту для віолончелі з оркестром, світова прем’єра якого відбудеться у Львові, Пал Германн, був угорським віолончелістом-віртуозом і композитором єврейського походження. У 20-х і 30-х роках він активно концертував Європою і був шанувальником і пропагувальником сучасної тоді музики, як то Гіндеміта, Бартока, Кодая та інших.

Історія самого твору, як і доля її композитора, є непростою: свого часу він був заборонений, а згодом загублений, і лише нещодавно були віднайдені окремі частини твору, роботу над доопрацюванням якого здійснив сучасний композитор Фабіо Конті (Італія).

До процесу реанімації імені композитора залучені документалісти: режисер Хан Нгуєн (В’єтнам) знімає документальний фільм про життєвий шлях та творчість Пала Германна. Під час репетицій та прем’єри концерту у Львові буде здійснено запис диску лейблом Toccata Classics (Велика Британія).

На концерті буде присутня родина композитора Пала Германна.

На жаль, доля композитора склалася трагічно. Після початку Другої світової війни Германн переховувався у Франції, використовуючи фіктивне ім’я і документи, щоб приховати своє єврейське походження. Але у 1944 р. його таки спіймали й вислали до концентраційного табору Дрансі, звідки далі відправили потягом в «Конвої 73» у напрямку Литви. Ніяких подальших відомостей про нього немає.

Окрім прем’єри віолончельного концерту прозвучать також симфонічні шедеври пізнього Романтизму — Концертна увертюра «Карнавал» і Шоста симфонія Антоніна Дворжака. У симфонії відчуваються нотки впливу Брамса, з яким Дворжак був особисто знайомий і чия Друга симфонія стала прообразом для твору.

Виконавці: Клайв Ґрінсміт, віолончель (Велика Британія), Софія Соловій, сопрано (Україна), Академічний симфонічний оркестр «INSO-Львів» (Україна), Теодор Кухар, диригент (США).

Довідково:
«Конвой 73». В Дрансі, містечку в околицях Парижа, з 20 серпня 1941 по 22 серпня 1944 існував концентраційний табір, в якому утримувались близько 76 000 осіб єврейського походження: жінок, дітей та людей похилого віку. 15 травня 1944 року з Дрансі було відправлено «Конвой 73», кількість депортованих в ньому налічувала 878 осіб. Відомо, що конвой було відправлено до Ковно (зараз Каунас в Литві) та Ревеля (зараз Таллінн, Естонія), але його подальша доля досі залишається невідомою. Щороку, починаючи з 1994 р., в першу неділю після 15 травня родичі депортованих збираються в Дрансі, щоб вшанувати їхню пам’ять.

Коментарі

Позначки: , , , , ,