“Хто голосує проти Польщі, не має права називатися польським депутатом”, – Анджей Дуда

Новини 17 Листопада, 2017 79

Президент Польщі Анджей Дуда. Фото: Dagospia

Президент РП особливо розкритикував Гі Верхофстадта, який вважає, що у Варшаві “відбувся 60-тисячний марш фашистів”

У середу Європарламент схвалив резолюцію, у якій закликає польський уряд дотримуватися положень про верховенство права та основні права, що містяться у договорах про Європейський Союз. Євродепутати ініціювали також власну процедуру, згідно з якою може бути запущена 7 стаття Договору про ЄС проти Польщі, згідно з якою можливе введення санкції проти однієї з держав. Проти резолюції голосували євродепутати керівної партії Право і справедливість, євродепутати Польської селянської партії не брали участі у голосуванні, а більшість євродепутатів Громадянської платформи утрималися від голосу, однак шестеро з них підтримали цей документ.

“Тобто вони голосували проти Польщі. Шестеро депутатів теоретично польських, принаймні з Польщі, голосували проти Польщі. Я приголомшений. Для мене хтось, хто голосує проти Польщі, не має права називатися польським депутатом”, – заявив президент Польщі, – повідомляє “Польське радіо”.

“Європарламент – це місце дебатів. Безумовно можна дискутувати, можна висловлювати свої погляди. Можна мати критичні погляди щодо уряду, але це не була критика уряду. Це була критика нашої країни, критика поляків, суспільства, його поглядів. Це щось, чого собі як парламентарій, як людина та як президент я просто не можу уявити», – підкреслив Дуда.

Президент вважає, що слова, які пролунали під час дебатів, є «абсолютно скандальними». «Висловлювання пана голови Верхофстадта (Гі Верхофстадт – депутат Європарламенту та лідер фракції Альянсу лібералів та демократів за Європу4studio) абсолютно неприпустимі на тему того, що можна сказати про країну. Я здивований тим, що, чесно кажучи, у них сорому немає казати щось таке, це непристойна поведінка», – наголосив Анджей Дуда.

Гі Верхофстадт під час дебатів у Європарламенті сказав, що у неділю на вулицях Варшави “відбувся 60-тисячний марш фашистів”. “Неонацистів, прибічників білого расизму. Я не говорю про Шарлотсвілл у США (місто у штаті Вірджинія, яке називають столицею білих неонацистів4studio), говорю про те, що відбувалося у Варшаві, столиці Польщі. Цей марш пройшов за 300 кілометрів від концентраційного табору Аушвіц-Біркенау. Таке ніколи не повинно повторитися у Європі», – підкреслив Гі Верхофстадт.

Президент Польщі зауважив, що під час Маршу незалежності були плакати, які він засуджує і яких взагалі не повинно існувати. “Але звертаю увагу, що у Марші незалежності взяли участь 60 тисяч польських громадян, з яких абсолютна більшість прийшла з патріотичних мотивів радісно святкувати відновлення незалежності Польщею. І вони з тими гаслами не мають абсолютно нічого спільного”, – наголосив президент Дуда.

Коментарі

Позначки: , , ,