Хто балотується у ВРУ від Львівщини: аналіз кандидатів

Новини 03 Липня, 2019 377

Фото: ОПОРА/ФБ

21 липня 2019 року відбудуться вибори до Верховної Ради України. Відповідно до чинного законодавства, половина народних депутатів обиратимуться в одномандатних виборчих округах (т.з. мажоритарка), інша половина – у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі (за списками політичних партій). Кандидати в округах можуть висуватися самостійно або за поданням політичних партій. Від Львівщини до Парламенту буде обрано 12 депутатів, які конкуруватимуть між собою у 12 округах. У цьому дослідженні ми проаналізували кількісні показники реєстрації, суб’єктів висування кандидатів, їхню партійну приналежність, гендерний розподіл, професійну зайнятість.

Про це інформує ОПОРА.

Кількісні показники реєстрації: більше охочих стати народними депутатами, ніж у 2014 році, внутрішньопартійна конкуренція та технічні кандидати

Центральна виборча комісія зареєструвала для участі у позачергових виборах народних депутатів України 2019 року 167 кандидатів у 12 мажоритарних округах Львівщини. 88 з них (52,7 %) – це висуванці від політичних партій, 79 (47,3 %) – самовисуванці. З огляду на те, що окремі політики ще оскаржують у судах відмову в реєстрації, кількість кандидатів може зрости. Водночас цьогорічні показники і без того є вищими за дані 2014 року. Тоді на Львівщині було зареєстровано 140 охочих стати народними депутатами.

Кількість кандидатів в округах Львівщини є нерівномірною. Найменше – сім претендентів – зареєстровано у 120 окрузі, до якого належать Городоцький, Мостиський та частина Самбірського районів: 2 з них самовисуванці, 5 – висунуто політичними партіями. В одномандатному виборчому окрузі №115, що охоплює Сихівський та частину Личаківського району міста Львова, балотується 10 кандидатів, половина з них самовисуванці, інша – від політичних партій. По 11 претендентів зареєстровано у 118-ому (частини Личаківського та Шевченківського районів міста Львова, а також Пустомитівський район) та 126 округах (включає міста Моршин та Стрий, Жидачівський, Стрийський райони). Найбільшу кількість кандидатів – 22 та 20 – зареєстровано у 121-ому (міста Борислав, Дрогобич, Трускавець, Дрогобицький район) та 122-ому (Жовківський, Яворівський райони) округах відповідно.

На кількість кандидатів в округах впливає кілька факторів. Один з них – це наявністю в регіонах кандидатів-лідерів, які мають значну підтримку виборців, а тому охочих позмагатися з ними за мандат не виявилося ні серед партійних лідерів, ні серед самовисуванців. Наприклад, у 120-ому окрузі конкуренцію чинному народному депутатові, самовисуванцю Ярославові Дубневичу склав всього один самовисуванець та п’ятеро кандидатів від політичних партій “Громадянська позиція”, “Слуга народу”, “ГОЛОС”, ВО “Свобода”, Аграрна партія України. Такі учасники виборчого процесу як ВО “Батьківщина” чи Об’єднання “Самопоміч” не висували своїх представників в окрузі взагалі, ймовірно, не знайшовши тут відповідних конкурентів серед партійців.

У тих округах, де зареєстровано найбільше кандидатів, спостерігаємо протилежну тенденцію. Відсутність сильних претендентів зумовила реєстрацію великої кількості охочих, які конкуруватимуть між собою. Причому фіксуємо рекордну кількість і самовисуванців, і кандидатів від партій, які вважають, що мають відносно рівні шанси на мандат народного депутата.

Ще одним фактором високих показників реєстрації стали розбіжності всередині політичних сил, що призвело до змагання одразу кількох представників  в одному окрузі. Так, наприклад, у 121-ому окрузі кандидатом від “Громадянської позиції” зареєстровано члена політради партії “Народний контроль”, чинного народного депутата Богдана Матківського. Вочевидь його реєстрація – це результат домовленостей про об’єднання цих політсил та спільний похід на вибори до Верховної Ради України. Водночас у цьому ж окрузі як самовисуванець зареєструвався кандидатом член партії “Громадянська позиція”, депутат Дрогобицької міської ради Тарас Демко. Під час останньої президентської кампанії пан Демко був уповноваженою особою кандидата Анатолія Гриценка у 121 виборчому окрузі, активно агітував за нього, організовував заходи в регіоні.

Також не варто виключати фактора технічних кандидатів, які реєструються, щоб шкодити своїм конкурентам, або навпаки – допомагати партнерам. Наприклад, у окрузі №124, поряд з кандидаткою від партії “ГОЛОС” Валентиною Ведровською, зареєстровано двоє самовисуванців, місцем роботи яких є підприємства співзвучні назві політсили. Це Денис Варламов, безпартійний, заступник директора ПП “ҐОЛОС”, проживає в смт Гостомель міста Ірпінь Київської області, а також Тетяна Візеренко – теж безпартійна, заступниця директора ПП “ГОЛОС”, проживає в місті Києві. Ми не можемо однозначно стверджувати, що їхні ролі у цій кампанії технічні, але виборчий бюлетень міститиме інформацію про місце роботи кандидатів: ПП “ҐОЛОС” та ПП “ГОЛОС”, що дуже нагадує політичну партію «ГОЛОС» та може дезінформувати виборця.

Інший приклад стосується бренду “Слуга народу”. У 119-ому окрузі (Бродівський, Буський, Радехівський райони, частина Кам’янка-Бузького району) від партії Президента Володимира Зеленського тут висунуто Ореста Кавецького. Водночас у окрузі кандидатує і Віталій Кравчук, самовисуванець, голова правління ГО “Слуга народу України”, який проживає в місті Броди. Аналогічний приклад фіксуємо і в окрузі №125 з центром у Старому Самборі. Попри наявність в окрузі кандидата від політичної партії “Слуга народу” Миколи Яворського, тут балотується в народні депутати самовисуванець Максименко Ярослав, мешканець Броварів Київської області, керівник проектів громадської організації “Громадський рух “СЛУГА НАРОДУ”. Сумнівно, що ці факти – збіг обставин, найімовірніше – це частина кампанії, направленої на зниження кількості голосів виборців за конкретних кандидатів.

Протилежною є ситуація у 121 окрузі в партії «Європейська Солідарність». Офіційно політсила тут висунула кандидатом голову правління Дрогобицької райспоживспілки Михайла Задорожного. Одночасно самовисуванцем у цьому ж окрузі балотується член партії «Європейська Солідарність» Степан Кугівчак. Припускаємо, що останній може бути технічним кандидатом Михайла Задорожного, оскільки власної кампанії не веде. Ймовірно, у партії було прийнято рішення про реєстрацію Степана Кугівчака самовисуванцем з тим, щоб отримати більше своїх членів у дільничних виборчих комісіях.

Субєкти висування кандидатів-мажоритарників Львівщини

Усього 16 політичних партій скористалися можливістю та висунули своїх кандидатів у народні депутати у мажоритарних округах Львівщини. Це – “Слуга народу”, “Голос”, ВО “Свобода”, “Громадянська позиція”, Об’єднання “Самопоміч”, ВО “Батьківщина”, “Народний Рух України”, “Європейська Солідарність”, “Сила і честь”, Аграрна партія України, Радикальна партія Олега Ляшка, “Патріот”, “Правий сектор”, “Разом сила”, “УДАР Віталія Кличка”, Українська партія.

Кандидатів у всіх 12 виборчих округах висунула лише партія “Слуга народу”. Переважно це молоді люди, підприємці та бізнесмени, які досі не були пов’язані з політикою. Винятком є кандидат у 125 виборчому окрузі Микола Яворський, який донедавна був головою Турківського місцевого осередку “Українського об’єднання патріотів – УКРОП”.

Партія “ГОЛОС” висунула 11 кандидатів, не зареєструвавши свого претендента лише у 125 окрузі. Однак, 26 червня політична сила оприлюднила інформацію, що відкликає кандидата в одномандатному окрузі №121 з центром у Дрогобичі Дмитра Огньова. 29 червня Центральна Виборча Комісія задовільнила звернення “ГОЛОСУ”. Таким чином, партія матиме 10 своїх кандидатів, семеро з яких – колишні партійці та представники Української Галицької Партії.

ВО “Свобода” висунула в округах Львівщини 10 кандидатів. Без представника залишився 115 львівський округ, де, щоправда, кандидатує колишній свободівець Юрій Михальчишин, та 121 округ. Знову намагатимуться потрапити до парламенту свободівці Ірина Сех (119), Ірина Фаріон (116) та Едуард Леонов (120).

У 9 округах висунула кандидатів “Громадянська позиція”. У трьох з них кандидатуватимуть представники “Народного контролю”: Валерій Веремчук (116), Богдан Матківський (121) та Олег Мусій (124), оскільки партії домовилися спільно йти на вибори. У 120 окрузі кандидатує заступник голови Львівської обласної ради, член політичної партії “Громадянська позиція” Володимир Гірняк.  

Об’єднання “Самопоміч” делегувало в округи Львівщини 8 кандидатів, серед них чинна депутатка Верховної Ради Ірина Подоляк (116), заступник міського голови Львова Андрій Москаленко (115), депутат Львівської міської ради та військовий лікаря Тарас Кльофа, міський голова Яворова Павло Бакунець (122).

Також 8 кандидатів на Львівщині зареєстрували у ВО “Батьківщина”, щоправда, двоє з них мешкають у Києві. Це Юлія Мороз (124) – директорка ТОВ “Юридична компанія “Еверест”, адвокатка та Євген Рибчинський (122) – чинний народний депутат України, у 2014 році кандидатував до Парламенту від партії “Блок Петра Порошенка” в мажоритарному окрузі №211 (Київ), був членом фракції БПП, у 2015 році вийшов з неї та став членом Групи “Воля народу”, однак 6 червня 2019 року вступив до фракції ВО “Батьківщина”. У 125-ому окрузі кандидатує Ярослав Качмарик, депутат Львівської обласної ради, обраний у 38 виборчому окрузі (Дрогобицький район), член партії ВО “Батьківщина”.

Усього 5 претендентів на Львівщині офіційно представила “Європейська Солідарність”, яка на позачергових парламентських виборах 2014 року тут виборола 5 мандатів. Усі тоді обрані нардепи тепер хоч і балотуються до Верховної Ради України, однак як самовисуванці. Цьогоріч на Львівщині “Європейська Солідарність” висунула у кандидати двох народних депутатів від фракції “Народний фронт” Миколу Княжицького (116) та Михайла Бондаря (119), а також голову Яворівської районної державної адміністрації Ігоря Самардака (122), лікаря-хірурга Олега Дуду (123).

5 кандидатів-мажоритарників зареєструвала на Львівщині партія “Сила і честь”, 4 – Аграрна партія України, 3 – Радикальна партія Олега Ляшка, 2 – “Патріот”, по одному – “Правий сектор”, “Разом сила”, “Удар Віталія Кличка” та Українська партія.

Вік кандидатів

Середній вік кандидатів у народні депутати від Львівщини – 43 роки. Середній вік кандидатів від партії “ГОЛОС” – 41 рік, “Громадянська позиція” – 44, “Європейська солідарність” – 46, “Народний рух України” – 51, Об’єднання “Самопоміч” – 39, “Сила і честь” – 56 (найвищий показник), «Слуга народу” – 36 років, ВО “Батьківщина” – 44, ВО “Свобода” – 45.

Середній вік серед самовисуванців – 43 роки.

Наймолодшим кандидатом серед мажоритарників Львівщини є представник партії “Слуга народу” Роман Фединяк, йому 24 роки; найстаршим – семидесятилітній рухівець Ігор Ковальчук.

Членство у партіях кандидатів-мажоритарників

З 88 кандидатів, висунутих у народні депутати політичними партія, 34 (38,6 %) є членами цих політсил. Найбільше партійців серед висуванців ВО “Свобода” – усі десятеро. По 5 з 8 висунутих кандидатів (62,5 %) є членами партій Об’єднання “Самопоміч” та ВО “Батьківщина”. “Народний Рух України” зареєстрував у мажоритарних округах Львівщини 4 з 7 (57,1 %) членів своєї партії, решта троє – безпартійні. Немає жодного партійця серед висуванців партії “ГОЛОС” (зареєстровано 11 кандидатів), та всього один – у партії “Слуга народу” (зареєстровано 12 кандидатів). Такий розподіл закономірний, адже “Народний Рух України”, ВО “Свобода”, ВО “Батьківщина”, Об’єднання “Самопоміч” – партії, що працюють давно, мають розгалужену партійну мережу на Львівщині, ідейних прихильників, які стали партійцями. Натомість “Слуга народу” та “ГОЛОС” – нові політичні проекти, які ще не мають класичної партійної структури, місцевих осередків та партійців, вони здійснювали відбір кандидатів в округи з-поміж охочих долучитися до партії та виборчої кампанії.

“Європейська Солідарність”, “Аграрна партія України”, “Разом сила” і “УДАР Віталія Кличка” не висунули жодного партійця у виборчих округах Львівщини. Однак серед самовисуванців є члени цих партій: у 121 окрузі – Кугівчак Степан, член “Європейської Солідарності”; у 126 – Загородний Василь, член Аграрної партії України; у 117 – Мицак Михайло і у 123 – Ольшанецький Роман, члени партії “Разом сила”; у 123 – Сорока Олександр, партієць “УДАРу Віталія Кличка”.

Гендерний розподіл зареєстрованих кандидатів-мажоритарників в округах Львівщини

З-поміж 167 зареєстрованих кандидатів-мажоритарників жінок налічується 26, чоловіків – 141. Загальна частка жінок серед усіх кандидатів-мажоритарників Львівщини – 15,57 %, чоловіків – 84,43 %. Дані свідчать, що жінки не є активними учасниками виборчого процесу 2019 року. У більшості округів Львівщини (у 8 з 12) зареєстровано всього по 1-2 кандидатці. У 125 окрузі, що  охоплює місто Самбір, Сколівський, Старосамбірський, Турківський райони, частина Самбірського району, не балотується жодна жінка.

Винятком з правил став 116 округ з центром у місті Львові, де частка жінок серед зареєстрованих кандидатів становить 46% (6 з 13). Трохи нижчий цей показник у 124 окрузі з центром у Сокалі – 30%, тут з-поміж 17 учасників виборчої кампанії – 12 чоловіків та 5 жінок.

Найвищий показник представлення жінок-кандидаток у мажоритарних округах Львівщини фіксуємо серед висуванців політичних партій – 20,45 %. Ймовірно, це пов’язано з підвищеною увагою громадських організацій та ЗМІ до проблеми недотримання гендерного балансу при формуванні партійних списків, розподілі посад тощо. Водночас серед 16 партій, які висунули кандидатів у мажоритарних округах Львівщини, лише вісім політсил делегували жінок. Найбільша їх частка у ВО “Свобода” – 40 % (4 з 10) та партії “ГОЛОС” – 36 % (4 з 11). По 25 %  жінок фіксуємо серед подань “Слуги народу” (3 з 12), ВО “Батьківщина” (2 з 8) та Об’єднання “Самопоміч” (2 з 8). По одній кандидатці висунули у “Громадянській позиції”, “Народному Русі України”, Українській партії.

Найменша частка жінок серед самовисуванців. З 79 кандидатів, зареєстрованих на Львівщині, жінок-самовисуванок усього 8 (10,13 %): по двоє у 116 та 124 округах, та по одній у 117, 118, 121 і 122. Дані показують, що жінки, не долучені до діяльності політичних партій та об’єднань, є менш активними у виборчому процесі.

Участь у виборах до Парламенту чинних депутатів-мажоритарників

Усі чинні народні депутати, обрані у мажоритарних округах Львівщини у 2014 році, виявили бажання балотуватися до Верховної Ради України 2019 року. Десятеро з них кандидатують у тих самих округах, що й у 2014 році. Дмитро Добродомов йде до Верховної Ради України не у мажоритарному окрузі, а у списку політичної партії “Громадянська позиція”. Володимиру Парасюку, який мав повторно кандидатувати у 122 виборчому окрузі, ЦВК відмовила в реєстрації через порушення процедури внесення грошової застави (замість нього заставу вніс його помічник), нардеп оскаржував рішення ЦВК у суді, однак безуспішно.

Більшість народних депутатів, що кандидатують повторно, змінили суб’єктів висування. Оксана Юринець, Богдан і Ярослав Дубневичі, Тарас Батенко та Андрій Кіт, які у 2014 році були висунуті політичною партією “Блок Петра Порошенка”, у 2019 році кандидатують як самовисуванці.

Ймовірно, між частиною з них та правонаступницею БПП – “Європейською Солідарністю” існують домовленості щодо співпраці в майбутньому та взаємного непоборювання в округах. Наприклад, у 117 окрузі, де кандидатує самовисуванка Оксана Юринець, “Європейська Солідарність” не висувала свого представника. Крім того, учасниками агітаційних заходів кандидатки у Львові були Володимир В’ятрович, включений до партійного списку “Європейської Солідарності”, та Микола Княжицький, що балотується від політсили у 116-ому окрузі. Михайло Бондар, обраний у 2014 році до Парламенту від партії “Народний фронт”, у 2019 році став висуванцем “Європейської солідарності”.

Тарас Батенко на виборах до ВРУ 2014 балотувався у 123 окрузі за поданням партії “Блок Петра Порошенка”. Після перемоги увійшов до складу однойменної фракції, однак у листопаді 2015 року вийшов з неї. Тепер пан Батенко очолює політичну партію “УКРОП”, яка не приймає участі у виборах, відтак кандидатує як самовисуванець. Андрій Кіт повторно балотується у 126 окрузі, однак цього разу як самовисуванець, а не представник партії “Європейська Солідарність”.

В минулому самовисуванці Богдан Матківський та Олег Мусій, які є членами політради партії “Народний контроль”, кандидатують від “Громадянської позиції”. Очільник Народного контролю Дмитро Добродомов, який у 2014 році брав участь у виборах самовисуванцем,  також кандидатує від “Громадянської позиції”, щоправда у партійному списку під другим номером.

Не змінився суб’єкт висування Ірини Подоляк, вона вдруге кандидатує по 116 виборчому окрузі від Об’єднання “Самопоміч”. Знову бере участь у виборчих перегонах як самовисуванець Андрій Лопушанський. Володимир Парасюк, який не був зареєстрований ЦВК, теж мав намір кандидатувати як самовисуванець.

Зайнятість та місце проживання кандидатів-мажоритарників Львівщини

Більшість кандидатів-мажоритарників є представниками дрібного та середнього бізнесу. 20,36 % з них – це менеджери чи управлінці приватних структур, власниками чи співвласниками яких вони є. Наприклад, генеральний директор АТ “Троттола” Ярослав Рущишин (“ГОЛОС”), директор ТОВ “Девелоперська компанія “Моя країна” Володимир Пекар (самовисування),  голова правління корпорації “РІЕЛ ГРУП” Ростислав Мельник (“Слуга народу”), голова правління ПрАТ “Львів-Інтуртранс” Василь Попович (“Сила і честь”) тощо. 12,57 % кандидатів – це фізичні особи-підприємці, які володіють дрібним бізнесом.

Серед висуванців також є чимало посадових осіб органів місцевого самоврядування – 10,78 % (міський голова Яворова Павло Бакунець, Буська – Ростислав Сліпець, Рава-Руськи – Микола Зінько, селищний голова Винник – Володимир Квурт, Брюхович – Володимир Доманський, заступник міського голови Львова – Андрій Москаленко) та органів виконавчої влади локального та центрального рівнів – 6,59 % (голова Радехівської РДА Сергій Івах, голова Яворівської РДА Ігор Самардак, директор Департаменту фінансів промисловості Міністерство фінансів України Юрій Міськів, начальник Старосамбірського РВ ГУ ДМС України у Львівській області Ігор Піхоцький, заступник начальника відділу митного оформлення № 4 митного поста “Грушів” Львівської митниці Святослав Буричко).

Майже 10 % кандидатів – це керівники громадських чи політичних організацій: голова ГО “Кращий Сихів” Наталя Піпа (“ГОЛОС”, 115 округ), голова Львівської міської організації ВО “Свобода” Любомир Мельничук (ВО “Свобода”, 118 округ), керівник проектів в громадській організації “Громадський рух “СЛУГА НАРОДУ” Ярослав Максименко.

В мажоритарних округах Львівщини кандидатує 13 чинних народних депутатів України (7,78 %). До 10 нардепів, які стали на Львівщині переможцями виборчих перегонів 2014 року, приєдналися також самовисуванець Михайло Хміль у 115 виборчому окрузі, Микола Княжицький, висунутий “Європейською Солідарністю” у 116 окрузі, Євген Рибчинський – ВО “Батьківщина” у 120 окрузі.

Також від Львівщини до Парламенту балотуються як самовисуванці Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак (124 округ) та заступник Міністра охорони здоров’я України Роман Ілик (121 округ).

8,98 % кандидатів – тимчасово не працюють. До категорії професій “Інше” ми відносимо, наприклад, чергову стрілочного поста Львівської залізниці, працівника “Макдональдс Юкрейн ЛТД”, оператора з добування нафти і газу, старшого групи швидкого реагування, секретаря-діловода, провідного спеціаліст зі страхування, медичну сестру. У кого така професія, можна дізнатися, ознайомившись із списком кандидатів-мажоритарників Львівщини.

 

Авторка: Ольга Стрелюк, керівник проектів Громадянської мережі “ОПОРА” у Львові.  

 

Коментарі

Позначки: