Хроніка COVID-19 на 9 травня: в Україні запускається адаптивний карантин

Новини 09 Травня, 2020 642

Ілюстрація: "Народна правда"

В Україні запускається адаптивний карантин. Коронавірус продовжує поширюватися в Україні і світі. У регіонах перевантажені лабораторії, що тестують на COVID-19, а влада на місцях по-різному поставилися до можливості послабити карантин і відкрити кафе і ресторани.

В Україні фіксується різке зростання смертності від коронавірусу.

Україна досягла піку захворюваності на коронавірус. Смертність від інфекції зростає разом з кількістю одужавших. За даними Міністерства охорони здоров’я, заразилися COVID-19 в країні 14195 осіб, померло 361, одужали 2706.

Найбільша кількість нових заражених виявлено у Львівській, Чернівецькій і Закарпатській областях та Києві.

Як пише «Четверта студія», детальніше про COVID-19 в Україні і світі 9 травня – в матеріалі РБК-Україна.

Чернівецька область – 2097 інфікованих. В регіоні захворіли на коронавірус за добу 49 осіб, 22 з них у Чернівцях. За 24 години одужали 40 пацієнтів. За весь час пандемії вилікувалися від COVID-19 в області 298 хворих. Перші заражені COVID-19 в Україні зафіксовано у Чернівецькій області 3 березня.

Київ – 1721 інфікований. За 24 години від коронавsрусу в Києві померли 3 особи, 17 одужали, поінформував мер столиці Віталій Кличко. Кількість заражених збільшилася на 46 киян. “Захворіли 18 жінок у віці від 26 до 81 року, 21 чоловік від 31 до 79 років, 3 дівчинки у віці 2, 8 і 13 років і 4 хлопчика віком 9 місяців, 4, 7 і 9 років”, – уточнює ситуацію з захворюваністю Кличко. Перші хворі на коронавірус зареєстровано у столиці 16 березня.

Івано-Франківська область – 1078 інфікованих. У Тисменицькому районі помер від коронавірусу 59-річний чоловік. Підтвердження діагнозу з’явилося після смерті хворого. В цілому на Прикарпатті померли 60 осіб від COVID-19. За добу в регіоні зареєстровано 23 нових зараження. Перші випадки хвороби виявлено в регіоні 19 березня.

Тернопільська область – 959 інфікованих. За добу в регіоні зафіксована смерть від коронавірусу 52-річної мешканки Кременецького району. Хвора мала безліч супутніх патологій. За останні 24 години в регіоні зареєстровано 8 нових заражених. Перші інфіковані з’явилися на Тернопільщині 19 березня.

Київська область – 935 інфікованих. У регіоні за добу зафіксовано 19 випадків інфікування на коронавірус. Влада області повідомила, що з 12 травня послаблюється карантин щодо організацій, які можуть працювати під відкритим небом: музеї, культурні заповідники, парки, сквери, прибережні зони, дитячі та спортивні майданчики. За словами в.о. голови ОДА Василя Володіна подальші кроки залежатимуть від епідеміологічної ситуації. Вперше інфіковані COVID-19 у регіоні зареєстровано 17 березня.

Рівненська область – 855 інфікованих. За даними Міністерства охорони здоров’я, в регіоні заразилися на коронавірус за добу 38 мешканців. Голова облдержадміністрації Віталій Коваль повідомив про 881 випадок зараження COVID-19, 19 летальних випадки і 135 одужання в області. Також він уточнив, що серед хворих 199 медичних працівників та 44 дитини. Госпіталізовано у даний момент 213 хворих, один пацієнт під’єднано до апарату штучної вентиляції легенів. Вперше інфікованих виявлено у Сарненській районній лікарні 27 березня.

Львівська область – 660 інфікованих. В регіоні помер пацієнт з діагнозом COVID-19 з Червонограда. 18-й летальний випадок в регіоні зареєстровано в лікарні Винників. За добу в області заразилися на коронавірус 65 мешканців. Про 6 заражених повідомили у Львівській архиєпархії Української греко-католицької церкви. На даний момент в області госпіталізовано 143 пацієнтів, з них у реанімації – 7, на апараті штучної вентиляції легенів – 2. За весь час пандемії в області одужали 138 осіб. Перша інформація про заражених у Львові з’явилася 20 березня.

“За результатами вірусологічного дослідження Львівського міського відділу ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України» інфікування COVID-19 виявлено у чотирьох священнослужителів парафії Собору Святого Івана Хрестителя (м. Львів вул. Зубрівська, 1г), а також у двох працівників храму. У приміщенні храму проведено дезінфекцію відповідно до усіх санітарних вимог”, – повідомили у Львівській архиєпархії УГКЦ.

Дніпропетровська область – 652 інфікованих. Влада регіону повідомила про 27 заражених за добу: 13 нових хворих виявлено у Дніпрі, 11 – у Кривому Розі, 2 – в Вільногірську і 1 – у Васильківському районі. Перші хворі COVID-19 виявлені в Дніпрі 19 березня.

Закарпатська область – 644 інфікованих. У Перечинській школі-інтернаті зафіксовано спалах захворюваності на коронавірус. “У Перечинській ОТГ виявлено 26 хворих осіб на коронавірус, 5 осіб із села Зарічева та 21 – із міста Перечин. Такий різкий спалах захворювання отримали завдяки тестам, проведеним напередодні в одному з навчальних закладів міста Перечин, там виявлено коронавірус у працівників та членів їхніх родин”, – уточнює ситуацію голова Перечинської ОТГ Іван Погоріляк. За добу в регіоні зафіксовано 44 випадки зараження. Держприкордонслужба повідомила про захворювання одного військовослужбовця у регіоні. Вперше інфекція на Закарпатті виявлено 26 березня.

Одеська область – 583 інфікованих. 15 нових інфікованих зафіксовано в області за добу. 6 заражених виявлені в Одесі, одна з них 13-річна дівчинка. Держприкордонслужба також повідомила про новий випадок інфікування одного військовослужбовця. Вперше коронавірус в регіоні встановлений 24 березня.

Вінницька область – 514 інфікованих. В області підтверджено 29 нових випадків зараження на коронавірус. Кількість нових хворих значно зросла у порівнянні з попередніми днями. Серед всіх інфікованих 35 дітей. На даний момент зафіксовано 278 одужавших. В обласному центрі лікуються більш ніж половина інфікованих – 260 пацієнтів. Перше зараження виявлено у Вінниці 25 березня.

Житомирська область – 480 інфікованих. Влада регіону напередодні 9 травня посилила карантин. Введено обмеження на пересування і перебування у громадських місцях. “На період травневих свят з 13:00 9 травня до 06.00 11 травня в Житомирській області введено додаткові обмежувальні заходи для запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)”, – йдеться в повідомленні обласної державної адміністрації. За добу в області зафіксовано 12 нових заражених, одного з хворих виявлено в прикордонному загоні. Вперше коронавірус зафіксовано у Житомирі 12 березня.

Харківська область – 478 інфікованих. У Харкові від коронавірусу померла 81-річна жінка з цукровим діабетом. За добу в області виявлено 30 випадків зараження коронавірусом, з них 13 – медичні працівники. На даний момент в регіоні зафіксовано 128 інфікованих медпрацівників. За весь період пандемії в регіоні одужали 57 осіб, померло 11. Госпіталізовано 170 хворих, з них 8 на кисневої підтримки. Перші заражені в Харкові з’явилися 28 березня.

Кіровоградська область – 408 інфікованих. За інформацією влади регіону, заразилися на коронавірус за добу 5 мешканців: 2 жінки з Кропивницького, 1 жінка з Кропивницького району та чоловік з Олександрії. Голова облдержадміністрації Андрій Балонь повідомив про одужання 33 пацієнтів, у тому числі 22 медиків. Перші хворі COVID-19 виявлено в регіоні 29 березня.

Волинська область – 424 інфікованих. У Ковелі померла 78-річна жінка з діагнозом COVID-19. За добу в регіоні Міністерство охорони здоров’я повідомило про 31 випадок зараження. За даними облдержадміністрації, відразу два спалахи хвороби зафіксовано в регіоні. У Ковельському районі заразилися 17 жителів і в Олиці – 16. У Луцьку виявлено за 24 години 3 нових інфікованих. Вперше коронавірус на Волині виявлено 25 березня.

Черкаська область – 331 інфікований. Двоє хворих на коронавірус померли за добу в регіоні. Померли 67-річна жителька Черкас зі складною нирковою патологією і 67-річний чоловік після інсульту. Крім того, за 24 години захворіли на коронавірус 7 мешканців регіону. За весь час пандемії від COVID-19 померли 11 заражених, одужали 101. Перші дані про інфекцію зафіксовано на Черкащині 22 березня.

Запорізька область – 312 інфікованих. Два летальних випадки коронавірусної інфекції зафіксовано у Запоріжжі за добу. Померли 70-річна жінка із Запоріжжя і 80-річна із Запорізького району. Обидві мали супутні патології, перебували в гострій стадії серцево-судинного захворювання. 18 нових випадків зараження зареєстровано в регіоні. Серед усіх інфікованих в області хворіють на коронавірус 31 дитина і 60 медичних працівників. Перші випадки зараження виявлено в області 25 березня.

Полтавська область – 239 інфікованих. Влада регіону повідомила про 3 нових заражених і 11 одужавших за добу. Захворів на COVID-19 10-річний школяр, який заразився від родичів у Кременчуці. Вперше коронавірус у Полтаві виявлено 27 березня.

Миколаївська область – 179 інфікованих. Обласний штаб з ліквідації наслідків НС повідомив про 22 випадки зараження на коронавірус в регіоні за добу. За даними штабу, заражено 201 мешканця області, у тому числі 41 медик. За добу одужали 14 пацієнтів. Перші хворі COVID-19 виявлено в селі Воронівка Вознесенського району 11 квітня.

Херсонська область – 149 інфікованих. За даними Міністерства охорони здоров’я, за добу заразилися 3 мешканця регіону, 10 пацієнтів одужали. Перші хворі COVID-19 зареєстровано у Херсоні 25 березня.

Хмельницька область – 148 інфікованих. Влада Нетішина повідомила про 11 нових заражених за добу, серед них 2 співробітників Хмельницької АЕС. Мер міста Нетішин Олександр Супрунюк заявив, що владі не вдалося локалізувати спалах захворювання. Перші випадки інфікування в регіоні зареєстровано 27 березня.

Сумська область – 147 інфікованих. За добу в регіоні зафіксовано 16 заражених, в тому числі 2 медиків з міської лікарні №5. Перші випадки хвороби виявлено в Сумах 25 березня.

Донецька область – 91 інфікований. В регіоні заразилися за добу 2 мешканця, один з них медик з Бахмута, який контактував з інфікованими. Перші випадки хвороби виявлено в області 18 березня.

Чернігівська область – 69 інфікованих. За добу заразився в області один мешканець. Вперше інфекція виявлена ​​в регіоні 26 березня.

Луганська область – 42 інфікованих. Кількість інфікованих за добу в регіоні не змінилася. Перші дані про хворобу зафіксовано в області 25 березня.

Послаблення карантину в Україні

Сервісні центри МВС і територіальні підрозділи міграційної служби почнуть роботу з 12 травня. За інформацією міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, відвідування центрів відбуватиметься за попереднім записом в електронну чергу або за телефоном. “Надання послуг здійснюватиметься з дотриманням вимог перебування однієї особи на 10 кв.м, робочі місця працівників облаштовані захисною перегородкою, проводитиметься термометрія та дезінфекція приміщень. Не допускатимуться працівники та відвідувачі, які мають ознаки респіраторних захворювань або без наявності захисної маски”, – йдеться в повідомленні МВС.

Мер Києва Віталій Кличко поділився планами влади щодо послаблення карантину в столиці. З 12 травня планується відкриття непродовольчих магазинів площею до 300 метрів, а також перукарень та салонів краси. Киянам дозволять відвідувати сквери і парки, але обмеженими групами. Також він пообіцяв, що літнім майданчикам кафе і ресторанів видадуть дозвол на роботу протягом 2-х днів без додаткових погоджень. Єдиною умовою відновлення діяльності буде відстань між столиками 1,5 метра і наявність захисних засобів у персоналу. Закритими після 12 травня залишаться у Києві великі торгові центри, школи, дитячі садки, дитячі майданчики і прибережні зони відпочинку.

Мер Вінниці Сергій Моргунов заявив, що з 12 травня у місті запускаються 240 одиниць громадського транспорту, як і було до карантину. Головним умовами використання транспорту є масковий режим і безготівкова оплата. “Користування громадським транспортом дозволяється тільки в сидячих місцях. Вхід і вихід тільки через передні двері”, – заявив градоначальник.

Львів закриє всі літні майданчики після виявлених порушень хоча б на трьох з них, заявив мер Львова Андрій Садовий. “Якщо у трьох закладах з літніми майданчиками будуть порушення, ми скасуємо дозвіл на роботу кафе з літніми майданчиками… У нас не буде іншого варіанту. Один за всіх і всі за одного. Якщо ми разом з рестораторами напрацьовували ці правила, то вони повинні їх дотримуватися. А як по-іншому все це контролювати… Якщо будуть порушення, спасибі, до побачення”, – заявив Садовий. Крім того, він сказав, що остаточне рішення з приводу послаблення карантину в місті буде прийматися 12 травня на позачерговому засідання комісії з надзвичайних ситуацій.

За минулу добу спецрейсами повернулися на батьківщину близько 800 українців з Італії, Данії та Іспанії. Крім того, евакуйовано з Німеччини 167 моряків з Одеси, які працювали на борту круїзного лайнера під прапором Мальти MEIN SCHIFF 3 компанії TUI Cruises.

 

Коментарі

Позначки: , , , , ,