Хірурги «ОХМАТДИТу» планують сформувати дитині «штучний стравохід»

Новини 27 Червня, 2022 42

Новонароджений Данилко народився із порушеним ковтанням. Після проведених обстежень у нього діагностували одну із найважчих вад розвитку – атрезія стравоходу. Хлопчик уже переніс кілька операцій, проте у майбутньому на нього чекає його головне оперативне втручання.

Про це повідомляє Львівська ОВА, пише «Четверта студія».

За статистикою, така патологія трапляється лише у 10% новонароджених. Виявити її внутрішньоутробно під час ультразвукового дослідження практично не можливо.

Хірурги «ОХМАТДИТу» провели паліативні втручання, аби дитинка в першу чергу могла отримувати харчування для росту та розвитку, а також для запобігання попадання слини у дихальні шляхи.

«Першочергово ми наклали гастростому через які дитинка буде отримувати їжу, аби набирати вагу та розвиватися. Іншого шляху у нас не було. Пізніше було проведене оперативне втручання, аби запобігти попаданню слини у легені, що викликає запальні процеси та призводить до летальності», – розповів керівник клініки хірургії з центрами торакальної хірургії, нефрологічної хірургії та реконструктивної урології Олег Ленів.

Сьогодні двотижнева дитинка знаходиться у Центрі постінтенсивного виходжування новонароджених та недоношених дітей «ОХМАТДИТу», де проходить комплексне лікування, спостерігається динаміка ваги дитини, корегується харчування тощо.

«Надалі ми плануємо радикальну корекцію вродженої вади у дитини – формування «штучного стравоходу», що передбачає переміщення частини кишківника з черевної порожнини у грудну клітку. Таким чином ми відновимо частину відсутнього стравоходу у дитини», – додав лікар.

Зі слів лікарів, після цієї корекції стравоходу дитина зможе абсолютно добре  розвиватися і вести звичний спосіб життя.

Коментарі

Позначки: , ,