Гримак на Львівщині примирила політичних опонентів

Новини 21 Листопада, 2021 1 785

Ситуація нині на Львівщині своєрідна: обласну раду, більшість районних та міських очолюють представники політичної партії «Європейська солідарність», а обласну та районні держадміністрації — представники партії «Слуга народу».

Про це пише Четверта студія з посиланням на Голос України.

Голова Львівської обласної ради Ірина Гримак.

Міський голова Львова Андрій Садовий, політичний довгожитель регіону, який вже 16-й рік керує міським господарством, традиційно зберігає нейтралітет, бо не має іншого виходу: більшість депутатських мандатів у ратуші отримала «Європейська солідарність». Як за такої ситуації співіснують різні політичні сили? У самій розстановці політичних сил неначе вже закладений конфлікт.

Ратуша і «білий дім» дивують

У Львові відбулися дві події, на які майже ніхто не звернув увагу, бо вони повинні стати закономірністю, а не якоюсь надзвичайною подією. Міський голова Андрій Садовий (на знімку) взяв участь у роботі ХХ Міжнародного економічного форуму, що його проводила облдержадміністрація.

Подія не буденна. До Львова приїхали тисяча учасників із 20 країн.

«Атмосфера, коли збирається стільки активних людей, які щось генерують, створюють нові робочі місця, це великий плюс. Тому бажаю всім просто жити, отримувати задоволення і ставати кращими», — сказав Андрій Садовий.

А ще недавно місто ігнорувало заходи, які організовувала облдержадміністрація, інколи дублювало їх. Таку історію отримав Форум місцевих рад. У Трускавці збиралися прихильники облдержадміністрації, а у Львові — міської ради. Обидві події визначалися як всеукраїнські та обговорювали одні й ті само проблеми.

Та між ратушею, де знаходиться міська рада, і «білим домом», де офіси ОДА і обласної ради, немов чорний кіт пробіг — не було взаєморозуміння і співпраці. Кожен тягнув ковдру на себе. А тут — несподіванка, на форум завітав міський голова.

Ще одна небуденна подія мала місце на урочистостях з нагоди будівництва сучасного індустріального парку в промисловому районі Сигнівка у Львові.
У цей проект інвестовано майже 1,5 мільярда гривень. Буде створено понад тисячу нових робочих місць.

Індустріальний парк — дітище міської ради — має забезпечити економічне зростання та підвищення конкурентоспроможності Львова. І чи не вперше участь у міській події взяв перший заступник голови ОДА Андрій Годик.

«Держава підтримала прокладання мереж для індустріальних парків. Це партнерство держави і бізнесу. Кожен долар зі сторони держави — це п’ять доларів зі сторони інвестора, а в кінцевому результаті ми отримаємо через п’ять років на кожен долар інвестора 19 доларів до бюджету», — говорив Андрій Годик.

Ці дві події наочно продемонстрували, що між ратушею і «білим домом» намітилась конструктивна співпраця, а не змагання, у кого більше прав.

Минулими роками протистояння між містом і областю приводило до того, що у Львові навіть з’явилися два пам’ятники з нагоди однієї події — створення Західноукраїнської Народної Республіки. На вулиці Городоцькій міська рада встановила левеня, а біля залізничної лікарні виріс монументальний постамент, споруджений обласною владою. Навіть історична подія не примирила тоді очільників області та міста.

Максим Козицький запровадив нові правили гри

Ситуація змінилася з приходом в облдержадміністрацію команди Максима Козицького (на знімку), успішного підприємця, який до того працював в енергетичній сфері. Будував сонячні, вітрові та теплові електростанції, займався видобутком газу. Компанії Козицького працювали по-білому. Офіційно платили робітникам високі зарплати, чесно сплачували податки. Працювали на енергетичну незалежність України.

Козицький

Донедавна більшість очільників ОДА розпочинали свою роботу з контролю над фінансовими потоками. І часто обстоювали власні фінансові інтереси під виглядом підтримки тієї чи іншої політичної сили. Для тих часів було характерне протистояння між ОДА і обласної радою, звинувачення в корупції, винесення на порядок денний питання про недовіру голові ОДА.
І за цим рідко проглядалась політика — це була боротьба різних кланів за поділ місцевих бюджетів і отримання вигідних контрактів.

Нині з порядку денного зникли питання корупції. Вже який рік — жодних скандалів. І хоч на другому поверсі «білого дому», де розташована ОДА, керують представники партії «Слуга народу», а на третьому, де обласна рада — «Європейської солідарності», між двома гілками влади — співпраця і взаєморозуміння.

Мало того, голова обласної ради Ірина Гримак запропонувала посаду заступника представнику «Слуги народу», яка зайняла друге місце за кількістю депутатських мандатів. Екс-голова обласної ради на сесії кричав, що це політична помилка, але час показав, що мирна співпраця — це краще, ніж подальше політичне протистояння. Ірина Гримак своїм нестандартним кроком примирила політичних опонентів.

Міський голова бігає між крапельок

Найважче у львівському трикутнику влади доводиться міському голові Андрієві Садовому. Він нині чимось нагадує нашого першого Президента, про якого говорили, що він умудрявся бігати під час дощу між крапельок і залишатися сухим.

Більшість у міській раді має «Європейська солідарність», яка створила коаліцію з іншими політичними силами і отримала повний контроль. Жодне питання без погодження з цією політичною силою в ратуші не пройде. Тому Андрій Іванович демонструє талант справжнього дипломата, бігає між крапельок і залишається поки що сухим. Він змушений демонструвати нейтралітет і шукати підтримки у Києві.

Львів’яни за 16 років уже так звикли до Андрія Садового у міській раді, що іншого керівника навіть не уявляють. Його репутацію підмочила тільки сміттєва криза, а в іншому Андрій Іванович — вічний і не тоне.

Сміттєва криза, коли Львів потопав у смітті, пандемія коронавірусу та створення територіальних громад стали тими чинниками, які примирили очільників міста та області. Нині вони працюють в майже тандемі — й це радує мешканців Львівщини.

Коментарі

Позначки: , ,