Громада Винник категорично проти будівництва заводу гарячого цинкування

Новини 09 Липня, 2019 150

Фото: "Винниківський вісник"

У вівторок, дев‘ятого липня, відбулася сесія Винниківської міської ради, де було розглянуто всього два питання: про забезпечення права мешканців Винник і прилеглих територій на безпечне для життя й здоров‘я довкілля та про зміни в бюджет міста Винники.

Про це повідомляє «Винниківський вісник».

Як зазначається, засідання сесії викликало велике зацікавлення. Багато мешканців Винник і навколишніх сіл прийшли, щоб висловитися проти будівництва неподалік нашого міста заводу гарячого цинкування. Цей завод споруджують на території Підберізецької ОТГ, але майже на межі Винник.

«На місце будівництва виходила наша депутатська комісія й зафіксувала 19 порушень чинного законодавства, – мовить міський голова Винник Володимир Квурт. – Під час спорудження цього об‘єкту будівельники перейшли межу й без дозволу працювали на винниківській території. Також водовідведення підприємства здійснено так, щоб використана вода потрапляла на нашу територію. Не дотримано санітарних вимог щодо охоронної зони. Адже до найближчого житла від майбутнього заводу всього 300 метрів, а до садових ділянок винниківчан, де вирощують овочі й фрукти, ще менше – всього 200 метрів. На будівельному майданчику відсутня огорожа, техніка зберігається за його межами, нема паспорта цього будівельного об‘єкту, інших документів. Також ми з‘ясували, що дозвільні документи на його будівництво власники цього підприємства отримали лише 15 червня цього року. Зрештою, до перекачувальної станції водогону, яка забезпечує питною водою місто Львів, також не дотримано санітарної норми. Тому це питання стосується не лише громади Винник, але й Львова, Підбірців, села Лисиничі. А ще вразило те, що під час зустрічі громади Винник із представниками цього заводу прозвучало багато неправдивої інформації. І озвучували її саме представники цього заводу».

Перед присутніми виступив також і представник Підберізецької ОТГ, який підтримав громаду Винник у питанні екологічної безпеки. Водночас він наголосив на тому, що ця проблема виникла частково через те, що поміж Винниками й Підберізецькою ОТГ не вирішено питання розмежування земель. А ще він заперечив твердження про те, що винниківчан завчасно не повідомили про будівництво цього заводу.

Громадський активіст Максим Каменецький розповів, що зараз біля будівельного майданчика зі спорудження заводу гарячого цинкування відбувається мирна акція протесту.

Максим Каменецький також закликав громадян активніше долучатися до цієї акції.

Зрештою, депутати голосуванням підтримали питання щодо забезпечення  права мешканців Винник і прилеглих територій на безпечне для життя й здоров‘я довкілля.

У своєму рішенні вони звернулися до відповідних державних органів із вимогою зупинити будівництво заводу гарячого цинкування й не використовувати згадану земельну ділянку для хімічного виробництва.

Фото: “Винниківський вісник”

 

Коментарі

Позначки: , ,