Гончарука замінить Шмигаль, більшість міністрів підуть у відставку – нардеп

Новини 03 Березня, 2020 488

Денис Шмигаль/Фото: Главком

Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук написав заяву про відставку. Новим очільником уряду найімовірніше стане Денис Шмигаль, який наразі є віцепрем’єр-міністром та міністром розвитку громад і територій.

Як пише “Четверта студія” з посиланням на УНІАН, про зміни у керівництві Кабінету міністрів пише нардеп від “Слуги народу” Олександр Дубінський у своєму Телеграм-каналі.

“Гончарук написав заяву (про відставку, – ред). Кабмін буде перезавантажений”, – зауважив нардеп.

За його даними, посаду прем’єр-міністра отримає Денис Шмигаль.

Водночас кандидатури на посаду нового першого віцепрем’єра наразі немає.

Хто і які посади збереже в оновленому уряді? Арсен Аваков залишиться міністром внутрішніх справ України; Денис Малюська збереже посаду міністра юстиції; Анна Новосад буде міністром освіти і науки України; Тимофій Милованов – міністром розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства.

Дубінський додав, що багато вакансій в оновленому Кабінеті міністрів залишаються вільні.

Окрім того, Зеленський сьогодні на засіданні фракції “Слуга народу” оголосить прізвища нових людей на такі посади: міністра фінансів – ним стане Ігор Уманський. міністра охорони здоров’я; міністра у справах ветеранів; міністра розвитку громад та територій; міністра аграрної політики; міністра енергетики та вугільної промисловості.

Також за даними нардепа, у відставку піде очільник Державної митної служби Максим Нефьодов.

Скриншот

Як повідомлялося, напередодні українські ЗМІ повідомили, що Гончарук піде у відставку за власним бажанням. Кандадатами на посаду нового очільника уряду називали олігарха Сергія Тігіпка, бізнесмена і урядовця часів Януковича Валерія Хорошковського, теперішнього очільника МВС Арсена Авакова та директора з розвитку бізнесу Нафтогазу Юрія Вітренка.  Сам Гончарук коментуючи дані про свою відставку раніше заявляв, що не писав заяву про звільнення і з президентом про це не говорив. Володимир Зеленський скликав позачергове засідання Ради на 4 березня. Серед основних питань – Кабінет Міністрів України та правоохоронні органи. Саме на цьому засіданні парламент може відправити у відставку Гончарука та низку міністрів чинного уряду.

Як повідомлялося, Гончарук 17 січня подавав Зеленському заяву про відставку, але президент її не прийняв. Це сталося після того, як у мережу злили скандальну прослушку з кабінету голови уряду. На записі чути голоси людей, що схожі на голоси прем’єра Гончарука, чиновників НБУ Катерини Рожкової та Дмитра Сологуба, очільниці Мінфіну Оксани Маркарової та міністра розвитку економіки Тимофія Милованова. Вони нібито виробляли пояснення для президента Зеленського про причини зміцнення курсу гривні. Під час розмови Гончарук сказав, що у Зеленського “дуже примітивне розуміння економічних процесів” (й одразу уточнив, що “примітивне” – означає “просте”). Себе ж глава уряду назвав “повним профаном” в економіці”. Згодом Гончарук заявив, що фрази на аудіо вирвані з контексту та змонтовані. Тим не менш, він написав заяву про відставку.

Як повідомлялося, львів’янин може очолити уряд Зеленського.

Денис Шмигаль може тимчасово очолити уряд: що про нього відомо. Про це інформує 24 Канал.

Біографія Дениса Шмигаля

Денис Шмигаль – 44-річний український науковець та громадсько-політичний діяч. Наразі очолює Івано-Франківську обласну державну адміністрацію.

Освіта

Денис Шмигаль народився та навчався у Львові. Вищу освіту також отримав у рідному місті.

Так, у 1997 році Шмигаль отримав червоний диплом інженера-економіста в Державному університеті “Львівська політехніка”.

У 2003 році йому присвоїли науковий ступінь кандидата економічних наук. Він захистив дисертацію з регіональної економіки та розміщення продуктивних сил.

Також Шмигаль стажувався і навчався за кордоном, зокрема у Німеччині за програмою підготовки менеджерів за програмою міністерства економіки та енергетики Німеччини.

Кар’єра та бізнес

Ще будучи студентом Денис Шмигаль працював менеджером у ТОВ “О’Кей” та бухгалтером у відділі неторгових операцій валютного управління АК “Електронбанк”.

У 2000-х роках займався бізнесом та працював на керівних посадах у різних львівських компаніях та заводах.

Вже у 2009 році став керівником департаменту економіки, інвестицій, промисловості та торгівлі у Львівській ОДА. Через 2 роки почав керувати громадською організацією “Інститут регіонального розвитку”.

У 2014 році Шмигаль працював заступником обласного управління Фіскальної служби. За кілька років звільнився і пішов віцепрезидентом та гендиректором компанії “Львівхолод” – мережі магазинів “Рукавичка”.

У січні 2018 року Шмигаль зайняв крісло директора Бурштинської ТЕС – найбільшого в регіоні виробника електроенергії, що належить холдингу олігарха Ріната Ахметова. Підприємство розташоване в Івано-Франківській області.

Політична діяльність

Шмигаль у 2014 році балотувався у народні депутати Верховної Ради по виборчому округу №121 (Львівська область). Він був самовисуванцем, не належав до жодної з партій. Кандидат у нардепи отримав найменшу підтримку виборців серед конкурентів – лише 188 голосів.

У 2015 році він також балотувався до Львівської облради від партії “Народний контроль”.

У червні 2019 року Шмигаль став одним з трьох кандидатів на посаду Львівської ОДА. Проте на цю посаду президент Володимир Зеленськийпризначив юриста Маркіяна Мальського.


Денис Шмигаль під час призначення Мальського головою Львівської ОДА

Робота на посаді голови Івано-Франківської ОДА

Під час представлення Мальського у Львові, Зеленський заявив, що призначить Дениса Шмигаля очільником Івано-Франківської обласної державної адміністрації.

Вже 2 серпня глава держави представив Шмигаля в Івано-Франківську і назвав його дуже потужним менеджером.


Денис Шмигаль з президентом Володимиром Зеленським / фото з фейсбука

Шмигаль відпрацював на посаді 6 місяців. Наприкінці грудня він прозвітував перед Зеленським про соціально-економічний розвиток регіону за 100 днів його роботи:

  • в області відремонтували 540 кілометрів доріг;
  • триває відновлення мостів. Майже тисяча з них перебуває у незадовільному стані;
  • регіон отримав 5 нових авто швидкої допомоги;
  • планується ремонт дитячих садків і шкіл, кошти на які візьмуть з Держфонду регіонального розвитку;
  • придбано 94 квартири для учасників АТО/ООС;
  • триває реконструкція аеропорту в Івано-Франківську, яку планують завершити за 2,5 роки;
  • запроваджено тотальний електронний облік деревини, від чіпування до аукціонів.

Робота в Мінрозвитку громад

4 лютого парламент проголосував за призначення Шмигаля віцепрем’єром – міністром розвитку громад і територій. Це відбулося після звільнення з відповідної посади Альони Бабак.

Ключові напрямок і пріоритет Мінрегіону вже у цьому році – завершити реформу територіально-адміністративного устрою. Радий доєднатися до команди Олексія Гончарука. Дякую за довіру президенту і народу України,
– заявив у день свого призначення Шмигаль.

Про результати його роботи на цій посаді говорити зарано, адже з моменту призначення Шмигаля на неї не минуло й місяця.

Декларація Шмигаля

Останню декларацію Шмигаль подавав ще 16 липня 2019 року перед призначенням на посаду голови Івано-Франківської ОДА. У ній вказано дані за 2018 рік.

Шмигаль у 2018 році заробив 3,5 мільйони гривень. Його дружина Катерина отримала ще 200 тисяч гривень за дохід від відчуження рухомого майна. Родина тримає у готівці 115 тисяч доларів.

Нерухомість Шмигаля та його сім’ї:

  • Житловий будинок площею 215 квадратних метрів у Львові;
  • гараж площею 15,9 метра квадратних у Львові;
  • 2 земельні ділянки площами 151, 458 метрів квадратних у Львові
  • земельна ділянка площею 2200 метрів квадратних у селі Хоросниця, що в Мостиському районі на Львівщині.
  • нежитлова будівля площею 417,2 метра квадратних у Кам’янці-Бузькій на Львівщині.

Що цікаво, сам Шмигаль не має автомобілів. А от його дружина Катерина їздить на Land Rover вартістю майже 1 мільйон гривень.

Коментарі

Позначки: , , , , ,