Голови районних рад України звернулися до Зеленського щодо критичних проблем децентралізації

Новини 06 Грудня, 2021 74

Голови районних рад України звернулися до Зеленського щодо критичних проблем децентралізації

Голови районних рад України скерували відкрите звернення Президенту України щодо критичної ситуації, що склалася на районному рівні самоврядування в контексті децентралізації.

Про це повідомила Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування «Українська асоціація районних та обласних рад», пише Четверта студія.

Так, у зверненні зазначається, що через штучне відсторонення районних рад від їхніх повноважень знижується якість та доступність надання публічних послуг громадянам.

Йдеться про закриття чи погіршення надання послуги більше, ніж 350 об’єктів соціальної інфраструктури. Серед іншого, такими об’єктами є лікарні та освітні заклади.

За словами очільників райрад, ситуація склалася через реалізацію законів 907-IX та 1009-IX, що були ухвалені ще у 2020 році.

Крім того, у документі наголошується, що сьогодні відбувається нехтування дорожньою картою децентралізації, Конституцією України та Європейською хартією місцевого самоврядування. І усе це може призвести до зниження рівня місцевої демократії й централізації влади.

На думку голів районних рад, не останню роль у причинах таких негативних тенденцій відіграють деякі представники органів державної влади.

Наостанок очільники органів місцевого самоврядування субрегіонального рівня звернулися до Президента України з проханням сприяти стабілізації ситуації, зокрема винести у парламентську залу законопроєкт внесення змін до Конституції щодо децентралізації, що міститиме трирівневу систему місцевого самоврядування, переглянути децентралізаційну концепцію та провести зустріч із представниками районних рад.

Ознайомитися з текстом відкритого звернення можна – ТУТ.

Ознайомитися з листами підтримки відкритого звернення можна – ТУТ.

Коментарі

Позначки: ,