Геращенко визнала роздвоєння особистості

Новини 21 Грудня, 2023 40

Львівським сирником пригощав нардепів Павло Бакунець. Фото Ірини Геращенко

Каже, що підтримує медичний канабіс, але не голосувала за

Рада легалізувала медичний канабіс.

Про це пише нардепка Ірина Геращенко, пише Четверта студія.

Закон про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науковотехнічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок війни #7457 підтримали 248 депутатів. 

«ЄС» утрималася, адже жодна наша поправка не була врахована. Під час першого читання ми підтримали цей законопроєкт , аби допрацювати його до другого читання.

Ми підтримуємо використання каннабісу для медичних цілей. Багато працювали з ГО, які лобіюють прийняття цього закону. Але саме ці громадські організації так само закликали направити цей закон на повторне друге читання. 

Законопроект спрощує медичне використання ліків на основі каннабісу й  доручає Уряду розширити перелік ліків. Але це можна зробити і без закону, лише постановою КМ. 

Закон потрібен, аби закріпити на законодавчому рівні можливість використання каннабісу в лікувальних цілях, без ризику кримінальної відповідальності для лікарів, фармацевтів і пацієнтів. 

Але він не вдосконалює  систему контролю за обігом. 

Закон містить багато взаємовиключних норм, коли одна стаття  забороняє те, що дозволяє інша. Й рішення про те, яку норму використовувати, прийматиме слідчий поліції, що створює підстави для корупції. 

Законопроект не враховує необхідність отримання дозволу на використання приміщень для діяльності з обігу наркотичних засобів. 

Зараз Нацполіція вимагає отримання такого дозволу лікарнями, аптеками, фармацевтами тощо. Тепер це буде непотрібно.

Витрати на електронну систему обліку наркотичних речовин в держбюджет на 2024 рік не закладені. Тому можна впевнено говорити, що вона запущена в строк не буде. Але без цієї системи обліку жодна норма закону не працюватиме. Але почнеться промислове вирощування коноплі.

Й це закон не про медичне використання канабісу, а про його промислове виробництво.

Міністр охорони здоровʼя при цьому визнав, що виробництво українських  ліків на основі канабісу можна буде налагодити не раніше, аніж через 3 роки, – написала Геращенко.

Коментарі

Позначки: ,