Генсек НАТО привітав українців з Днем Незалежності, процитувавши Шевченка

Новини 24 Серпня, 2022 115

Генеральний секретар НАТО записав привітання для українців до Дня незалежності, відкривши його цитатою з вірша Тараса Шевченка “Мені однаково…” в англомовному перекладі.

Про це повідомляє “Європейська правда”, пише “Четверта студія”.

“Ваш великий поет Тарас Шевченко колись написав: “Та не однаково мені, як Україну злії люди присплять, лукаві, і в огні, її окраденую збудять. Ох, не однаково мені”. Не однаково і для НАТО”, – починає звернення генсек.

Він визнає, що війна Росії проти України створила наймасштабнішу кризу для європейської безпеки з часів Другої світової війни.

“Збройні сили України та український народ демонструють надзвичайну мужність та рішучість. Разом з лідерством президента Володимира Зеленського ви надихаєте увесь світ. Я вшановую усіх загиблих і висловлюю співчуття усім постраждалим, і захоплююся українцями та українками, які борються за свою країну, за свою свободу, за своїх близьких”, – зазначає Столтенберг.

Він нагадує, що Північноатлантичний альянс надавав Україні підтримку відтоді, як вона стала незалежною, та посилив її після подій 2014 року, і ще більше – з 24 лютого.

“Ви можете і далі розраховувати на підтримку НАТО – стільки, скільки це буде необхідно. Як чітко сказали лідери НАТО на саміті у Мадриді, сильна й незалежна Україна є життєво необхідною умовою для стабільності у євроатлантичному регіоні. Україна має здобути перевагу – і вона здобуде її. Нині, у ваш День Незалежності, бажаю вам сил та успіху”, – підсумовує генсек.

Посол ЄС Матті Маасікас у своєму привітанні українською мовою наголосив, що Україна та країни Євросоюзу зараз – одна родина.

Посол Великої Британії привітала Україну з Днем незалежності також повністю українською мовою, у вишиванці та з квіткою бавовни.

Коментарі

Позначки: ,