«Генератор – це гарна ідея» – чи зросли ціни на генератори після заяв «Укренерго»

Новини 07 Серпня, 2023 152

На Львівщині дві громади отримали нові генератори

Досвід минулої зими змушує українців готуватись до того, що цьогоріч ситуація в енергетичній системі також буде складною. Звісно, наразі неможливо спрогнозувати, якою буде зима та чи будуть такі ж масові атаки на енергетичну інфраструктуру, як минулого року. Проте побоювання українців підтверджують заяви “Укренерго”, де керівництво компанії радить українцям “не ховати далеко генератори” натякаючи, що період блекаутів може повторитись.

Про це пише Четверта студія з посиланням на OLX.

Аналітики OLX дослідили, чи змінились ціни та попит на генератори, автономні зарядні станції та павербанки після заяв про можливість повторення цього року “складної зими”.

Якщо оцінювати загальну картину, то значних змін у вартості генераторів не відбулось. Зросла ціна в межах 500-1000 грн лише на пристрої енергоживлення потужністю до 3 кВт, від 5 до 10 кВт та від 20 до 50 кВт . Ціни на генератори інших потужностей залишились без змін, на деякі навіть відбулось не суттєве зниження в районі 200 гривень.

Цікавим є загальне зменшення попиту на генератори. Різниця у відгуках на оголошення від користувачів про продаж генераторів на OLX між 1 липня та 1 серпня 2023 року становить в середньому 10 разів.

Щодо вартостей та попиту на павербанки різних потужностей, то тут тенденція така ж як і на генератори. За даними OLX, медіанні ціни на павербанки, залишились без змін, а попит знизився більш як у десять разів.

Серед пристроїв автономного енергоживлення зросла медіанна вартість за останній місяць лише на автономні станції. Найбільше збільшення ціни відбулось на пристрої потужністю від 1000 до 2000 Вт, їх медіанна вартість збільшилась з 30 до 32 тисяч гривень. На пристрої менших потужностей ріст медіанних цін відбувся приблизно в межах 500 гривень.

Коментарі

Позначки: