Гарнізонний храм Львова святкує 10-ліття відродження

Новини 29 Листопада, 2021 396
Гарнізонний храм Львова святкує 10-ліття відродження

Гарнізонний храм Львова святкує 10-ліття відродження

У Гарнізонному храмі свв. апостолів Петра і Павла у Львові представили програму святкувань з нагоди 10-ліття його відкриття.

Про це повідомляє Релігійно-інформаційна служба України, пише “Четверта студія”.

Як повідомив настоятель храму і голова Центру військового капеланства Львівської архиєпархії УГКЦ о. Тарас Михальчук, програма розписана на три дні.

2 грудня (четвер) о 14:00 відбудеться урочисте відкриття відреставрованих фресок центрального склепіння храму (понад 1000 кв.м) авторства Франциска Екштайна 1738-1740 рр.

5 грудня (неділя) о 16:00 — Урочиста академія, презентація книги про Гарнізонний храм “Історія одного десятиліття”; нагородження гостей; концерт квінтету “P&P Quintet”.

6 грудня (понеділок) о 11:00 — Архиєрейська Божественна Літургія;
13:00 — церемонія спецпогашення поштової марки АТ “Укрпошта” та представлення ювілейної монети Національного банку України із зображенням Гарнізонного храму.

Нагадаємо, Гарнізонний храм свв. апп. Петра і Павла був заснований 31 липня 1610 р. (тоді було закладено та освячено наріжний камінь) як єзуїтський костел. Храм був відкритий офіційно 9 вересня 1630 р., коли до нього були внесені Святі Дари та головні святині – скульптуру Христа Розп’ятого та ікони Матері Божої Утішительки і св. Станіслава Костки. Повноцінно роботи були завершені аж у 60-их рр. XVII ст. Тим же часом датуються й перші малярські оздоби, авторства Матвія Климковича та будівництво першого органу.

У 1655 р., під час облоги Львова козацько-московським військом, на вежу храму міський гарнізон підняв гармату. З неї, як свідчать джерела, поцілили у склад боєприпасів московського війська.

У 1734 р. сталася пожежа, під час якої храм сильно постраждав. Відтак було запрошено майстра Франциска і його сина Себастьяна Екштайнів до створення нових розписів храму, що і тривало у 1738-1740 рр.

15 травня 1771 р. на внутрішній вежі Єзуїтської фіртки поруч з храмом було відкрито першу астрономічну обсерваторію на українських землях, яка водночас стала й однією з найстаріших у світі.

Коментарі

Позначки: ,