Ганущин про звільнення Гримак, можливість власного висування на посаду голови та інших кандидатів

Новини 09 Травня, 2023 249

Олександр Ганущин, фото із ФБ-сторінки політика

“Це була неминуча історія, яку ковід і війна дещо пригальмували”

Після звільнення Ірини Гримак з посади голови облради керівництво “ЄС” назвало колегу-депутата Олександра Ганущина зрадником та вирішило позбавити мандата. Сам політик планує працювати до кінця каденції. А про те, що відбувається в ЛОР та якою може бути її подальша доля, розповів в інтерв’ю “Еспресо.Захід”, пише Четверта студія.

  • Депутати Львівської облради фактично одноголосно відправили у відставку очільницю Ірину Гримак. Припускаю, ви очікували цього, але чи думали, що це станеться саме зараз?

Не відставка відбулася, а звільнення за незадовільну роботу. Можна видавати бажане за дійсне, але ж проголосували за останнє. Деталі важливі.

Чи припускав? Ні, я не думав, що настільки провалена, при чому повністю, комунікація голови обласної ради з усіма суб’єктами в депутатському корпусі та за його межами. Я за добу до цього не припускав такого. Найперше, зараз не настільки маю можливість бути в тих процесах, в силу дуже багатьох питань, пов’язаних з несенням військової служби. Тому був стороннім спостерігачем. Зрештою, моя позиція давним-давно відома, вона була публічно описана, але щоб аж так все завалити – це треба вміти.

  • Пане Олександре, вас як головного призвідника перевороту у фракції “ЄС” звинуватили у зраді та співпраці зі “слугами”, і за це заявили про позбавлення мандата. Сподівано?

Перший пункт нащупано правильно – 48 “за”. Думаю, якби були присутні ще двоє моїх колег, які повернулися з фронту дещо пізніше, то було б 50 “за”. Це ж дуже багато, правда? Люди, які не до кінця розуміють деталей, не уявляють, що це – не коли хтось за тебе, а коли всі проти. А для керівника самоврядного органу це фініш, коли з депутатів твою роботу оцінюють незадовільно більше, ніж готових тебе підтримати.

Мало бути насправді два голосування: одне за незадовільну роботу, друге за припинення відповідних повноважень. Але на той момент пані голова дуже повільно доповідала, мабуть, хотіла затягнути. З іншого боку, всі хотіли вирішити швидко. Тому схрестили ту історію, де всі посилаються на якийсь результат у відкритому режимі – його не існує. Після того, як у незадовільному режимі було проголосовано 48 “проти”, ті прізвища з фракції “ЄС”, які були “за” – це наслідок їх незнання матчастини.

Щодо мене, то моя позиція була відома з першого дня. Після оприлюдненої емоційної заяви керівного органу, в мене відчуття, що це просто спроба очільника “ЄС” Олега Синютки перекласти свою та Ірини Гримак проблему на мене. А те, що вона була гіперемоційною, зі звинуваченням, що мені мовляв “не можна прикриватися військовою формою і не підтримувати звернення військових”  … і тому я винен, що Ірині вліпили незадовільну роботу.  Погодьтеся, взагалі не в’яжеться. Тих, хто висловлюється щодо військової форми, я ще якось в суді дожену. А щодо звернення за доплати військовим – незнання регламенту Іриною Ярославівною зумовило ситуацію на попередній сесії, що вона порядок денний формувала 8 годин. І я через службові обов’язки не дочекався щасливої миті, коли це питання по виплатах включили  чи так і не включили до порядку денного. Якщо це було настільки важливо для “Європейської Солідарності”, напевно, треба було це питання голосувати першим, і рухатися далі.

Врешті-решт, один депутат від “ЄС”, який у таємному голосуванні поставив “проти”, точно не робив ніякої погоди в подальшому перебуванні Гримак на посаді. Це є суцільна маніпуляція людей, які зазнали нищівної поразки.

  • Якби не ваш конфлікт з Олегом Синюткою, чи можна було б уникнути нинішньої ситуації, коли найбільша фракція в облраді втратила лідерство?

Не так давно, в одному з інтерв’ю, я говорив, що Олег Михайлович та Григорій Петрович (Козловський. – Авт.), формуючи у 2020 році депутатську більшість зі “Слугою Народу”, явно не догледіли ризиків, які були на поверхні. Це, в першу чергу, через те, що їм бракувало практичного досвіду у стінах облради. З одного боку, така коаліція їм була тоді дуже вигідна, а з іншого вони поставили на дуже слабку кандидатуру. Яка ніколи в залі не сиділа, не керувала облрадою і взагалі депутатом не була. Вони надто лайтово поставилися до цього питання, а в раді  такій як Львівська обласна, такі речі не мали б пройти.

Це була неминуча історія, яку ковід і війна дещо пригальмували. Перший рік роботи депутатської більшості  всі там любилися, ну дуже. І політичні заходи були спільні, і навіть заяви і звернення спільно голосувалися: пораз “ЄС” за “Слуг”, пораз навпаки. Але так дійсно не могло тривати вічно. Я тут ні до чого, це було їхнє рішення. Всі на Львівщині знають, що я ніколи не підтримував такий формат.

  • Чи обговорювали ви те, що відбулося, з партійним керівництвом у Києві?

Жодним чином. У 2020 році партійне керівництво, на жаль, теж підтримало цей формат депутатської більшості, де “Слуги” + “ЄС”.  А могли її, цю більшість, розвернути  в інший бік. Тому це вина не Ганущина, а ще й того керівництва партії, яке несе частку відповідальності за події у Львівській облраді.

Можна говорити, що незадовільна робота – це така “відставка”, а тоді, у 2020  коаліція “Слуги” та “ЄС” називалася “демократичними перетвореннями”. Можна що завгодно говорити, але відповідальність за ці речі все одно приходить.

  • Зауважу, що позбавити мандата вас вирішили за народною ініціативою, а не просто рішенням партії, тобто обрали складніший процес. Як думаєте, це про щось говорить?

Перше – це від незнання матчастини партійною пресслужбою органу, який видав цю інформацію на-гора. Друге – емоційна реакція очільництва, яке хоче перекласти власну вину, але це точно не моя проблема. Про “форму” вже казав: взагалі поворот не туди, а про звернення за доплати військовим – хай навчать свою вже ексголову регламенту, яке питання треба ставити першим в пріоритетах, а яке – 156-им.

По друге. Раз вони взялися мене позбавляти мандата, то це їхня справа, а моя справа – працювати. Був колись у нас на Львівщині посадовець, і енна кількість губернаторів давали доручення його звільнити, він же всім відповідав приблизно так само, як я. Можуть захотіти мене хоч у космос відправити, але у мене своя візія, чим має займатися депутат обласної ради Олександр Ганущин. Зрештою, маєте кейси, як це відбувається з іншими депутатами, процес можна затягнути на роки.

  • Те, як обласна ТВК позбавляє мандатів ваших колег, показує, що у статусі “єесівця” ви ще будете працювати. Після яку політсилу обрали б?

Планую працювати до кінця каденції, оскільки  для цього  мене обрали виборці. Взагалі, як практик-теоретик місцевого самоврядування, вважаю, що люди мають обирати депутатів, а не політичні партії,і  так само відкликати. Тому я завжди був проти гібрида виборчої системи, запропонованого парламентом, і у 2015-му, і у 2010-му.

За мене проголосували 10 тисяч громадян. Якщо хтось  хоче  попрацювати в тому напрямку, зібрати підписи, можу лише побажати успіху. Що стосується обласної виборчої комісії. Звичайно, коли бої програють всередині ради, то зазвичай  їх програють і в ТВК. Поки що там перспективи не бачу, але це вже кінцева зупинка – виборча комісія, а у випадку депутата Ганущина до неї ще їхати і їхати. Щодо решти колег котрі чекають на мандати за чергою, не хочу бути поганим пророком, але це осінь напевно.

Зараз у державі є інші питання, які визначають дуже багато речей. На порядку денному точно  не стрімкий розвиток політичних процесів. Обласну раду зробили  посміховиськом – збиратися раз на квартал, щоб не розігнали, не зібратися 24 лютого, провалити бюджетні повноваження з незрозумілих мені причин, на цьому фоні ініціювати ще якісь смішні процеси – це все мені не цікаво.

Ці політичні процеси пов’язані з виборами, вважаю, будуть актуальні аж у 2024 році. При хорошому для держави  розкладі навесні, а при дуже хорошому – в кінці року. Доки нас підтримує великий колективний Захід, нам треба знищувати русню. Тобто провідна ідея – виживання, а не політичного маркування чи політичного творення суб’єктів, які йдуть на вибори. І все, що відбулися в обласній раді – це наслідок  подій листопада 2020..

  • Ваш колега Роман Филипів писав, що відбувся перший тур перемовин щодо майбутнього голови ЛОР. Знаєте імена кандидатів?

Всі, хто є, всі хочуть. Зараз така ситуація – режим “ідеального шторму”, ще й без 20 “багнетів” “ЄС”. Я не відчуваю, що зараз зможуть домовитися ті, хто ще за кілька діб до сесії в принципі не планували голосувати за цю справу. Мені шкода, що зараз в облраді саме так. Я не претендую на цю посаду цієї каденції. Для мене це червона нитка. Я знаю, що має робити депутат, щоб бути ефективним, й можу голові облради розказати, як би воно мало бути, хоча не впевнений, що цим шляхом підуть. Це важко, визначити головою представника з рівновеликих шістьох фракцій, які зараз зіграли, тримати комунікацію з ЛОВА, врешті забезпечувати звязок з “ЄС”. Нікому тої долі не бажаю.

По-перше, мені видається, що Гірник може бути ще довго в. о. По-друге, ключ до порозуміння – стосунки з ЛОВА. Після того, як бюджет пішов туди, до речі добровільно,  іменем Олега Михайловича та Ірини Ярославівни, після того, як решта повноважень виросли внаслідок закону про військові адміністрації, буде складно без них сформувати щось життєздатне. Наразі це буде Гірник, якась стабільна історія з технічними питаннями, які все одно рада має вирішувати, і вихід на домовленості. Ключове, чого немає зараз, – має народитися великий суб‘єкт з кількох фракцій, котрий визначиться на єдиній кандидатурі на посаду голови ЛОР. Інакше треба призначати голову і п’ять заступників, і всі мають бути першими.

  • Чи зможе новий голова “вирулити” ситуацію і повернути кров у жили Львівської облради? Взагалі для скількох охочих в пріоритеті саме робота ради?

Народ добряче розлінився за ці два роки. Не знаю, як то скласти й кому це треба буде. Думаю, левова частка людей, які зараз беруть участь в процесі, борються за статус, не розуміє до кінця, наскільки буде складно у частині повернення повноважень, взаємодії з ЛОВА, пошуком постійної формули з виходом на 43. Тих, хто знає справу – їх одиниці, і в мене відчуття, що вони ще не готові йти туди та “розрулювати”.

  • Яку більшість в ЛОР передбачаєте?

Поки що малюються всі, крім “ЄС”. Немає іншої формули, ну і мінус депутати, які не зайшли. Десь до того йде, але це не остаточний формат. Все ж я стою на тому, що клінч у виборчій комісії  – може бути ще надовго, тому якщо виключати фізичний мінус, до 43 голосів можна не підібратися. Тому більшість при голосуванні за нового голову облради – це разовий варіант, а потім має бути якась інша і стабільніша.

  • Яка саме?

Не знаю, приміром, участь частини “ЄС” у процесі або всієї фракції. Бо я не бачу, як рада інакше буде ефективно працювати.

Тому тут поки або все, або нічого. До того, напевно, знаєте моє ставлення до “Свободи” і її участі в процесах. Я не вважаю більшість ефективною, де “Слуга” і “Свобода” докупи – це щось складне для моєї уяви. Ну а по “слугах” мені все ясно, їх все влаштовує. Якщо ж маленькі не складуться у великі, то нічого не вийде.

  • Зрештою, частина “єеесівців” все ж можуть голосувати, не як фракція…

Не в перших голосуваннях, ви ж розумієте. Цього не буде. Страшилки з забиранням мандата для тих, хто перший раз в раду зайшов діють. Це не для людей, які сформовані, вони самі можуть покласти на стіл мандат, коли їм захочеться. Зараз просто немає віри, зокрема в мене особисто, що це запрацює. Все, про що ми з вами говоримо, – теоретичні конструкції. Давайте, хай пройде пару раундів, може, піде  білий дим і буде хтось великий.

  • Наскільки продуктивна можлива робота ради в умовах війни, навіть якщо з’явиться новий голова?

Все можливо. Тільки що  ми пройшли від скепсису до слова можливо – тут кілометри. Повторюся, для того, щоб щось відбулося, потрібен великий суб‘єкт з кількох фракцій.

  • ОВА в обличчі Максима Козицького перебрала на себе фактично повноваження ради. Чи буде у нового очільника потуга перевернути ситуацію?

Відкрию вам секрет. Якби Олег Михайлович свого часу міг, він теж відбирав би всі повноваження в ради. Але запевняю вас, що цього не сталося не тому, що він цього не хотів. Просто зараз, у зв’язку ще й з воєнним станом, важелів впливу побільшало. Проблема, що раді залишилося два роки. Чи хтось готовий на такому короткому проміжку це робити –  от питання. Плюс ліпити без 20-ти, як я вже говорив.

Ефективно буде, якщо спочатку щось зліпити, тоді отримати повноваження, тоді пройде якийсь час – пів року, рік, і можна буде судити. Всі звикли до працюючої ради, на Волині обласна рада не працювала півтора року, бюджет не міг затвердитися. Це не так давно було. Тож така собі справа.

  • Львівщина фактично окупована “слугами”, і ваше голосування зіграло на руку Максиму Козицькому. Дотепер область була єдиною, де облрадою керувала не президентська партія чи лояльні до неї політсили. Вважаєте, це добре?

Баланс між представницькою і виконавчою владою має бути, зокрема в теперішній ситуації, і я завжди за це. Те, що його немає – це не добре. Як мінімум, це брак ідей як вирішувати найголовніші завдання, і які головні вектори розвитку, коли тільки один суб’єкт це визначає. Тому нічого доброго я в цьому не бачу. Але зовсім інші речі зараз на порядку денному в державі і в мене.

За те, що так сталося, “слуги” мають подякувати двом людям, яких ми вже згадували, які ефективно виконали свою місію, знівелювали статус на той момент переможця виборів до місцевих рад аж до того, що програли в облраді все. А “Слуга” так, в цій раді виграла, таке теж буває.

Є ще окрема історія з Львівською міською радою, якій не треба нікого. Бо там такі самодостатні від партайгеноссе усіх мастей депутати і ще й Андрій Іванович. Навіть вони б мали, на мою думку, значно більше користі, за умови, коли мали б з ким працювати в обласній раді, маю на увазі як з органом.

  • Ваша подальша робота в ЛОР?

По-моєму,  на фоні депутатів в облраді я точно трохи вище середнього, хіба ні? (сміється). Коли вони нібито щось роблять, коли рада збирається. Робота ж моя буде така, як до цього часу. Буде треба – можу коригувати будь-кого, мені не соромно, шапка не впаде

  • А як ви надалі голосуватимете, зважаючи на нинішнє ваше становище та деякі розходження з фракцією?

Думаю, щодо глобальних розходжень з фракцією ви помиляєтеся. Я буду підтримувати ті рішення, які я як депутат обласної ради знаю, що вони потрібні для області, для обороноздатності тощо. Після стількох помилок, які були допущені партією “ЄС” і представництвом цього керівництва у фракції, говорити про те, що це буде мені якось заважати розв’язувати питання, пов’язані з розвитком області, не доводиться. В тому плані я вже давно вибір зробив.

  • З Іриною Ярославівною у вас які стосунки?

Прекрасні. При цьому я завжди казав, що добра, гарна жінка, це не професія. І це не голова обласної ради, при всій повазі.

  • Тож ваша ставка, який варіант найкращий, а який найгірший зараз для облради?

Найкращий: визріє хтось великий і візьме відповідальність, кілька суб’єктів об’єднаються навколо одного кандидата, якогось одного прізвища, зуміють провести умовну лінію по повноваженнях, запустять раду наново, зуміють вийти на стабільні 43, взяти на контроль важливі питання, пов’язані з безпекою, підтримкою армії серйозними ініціативами. І разом з тим має бути взаємодія з фракцією, яка випала.  Ну це така собі  суперверсія.

Варіант найімовірніший: ситуація консервується і ЛОР гине далі, Гірник виконує обов’язки голови, все триває в режимі затухання, раз на квартал, так, як було раніше. Закон передбачає, що в.о. може бути до кінця каденції. Ну але й цього, сподіваюся не трапиться. Буде щось з варіантів коли посередині.

Коментарі

Позначки: , , ,