Фронтова газета його поховала… Але фронтовик з Львівщини вижив і незабаром відзначатиме сторіччя (ФОТО)

Новини 09 Травня, 2020 372

Фото: "Армія Інформ"

На Львівщині нині проживає єдиний герой-фронтовик, який був удостоєний високої відзнаки Герой Радянського Союзу. Це генерал-майор юстиції у відставці Іван Опанасович Каліберда. 75-ту річницю Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні він зустрічає вдома у Львові у віці 99 років!

На його мундирі, окрім «Золотої Зірки», ордена Вітчизняної війни I ступеня, двох орденів «Червоної Зірки» та інших бойових нагород, здобутих у Другій світовій війні, чимало й заслужених за часи української державності, зокрема ордени Богдана Хмельницького II та III ступенів. Усі вони зароблені кров’ю і потом та відданою й чесною працею.

Як пише «Четверта студія», про це повідомляє АрміяInform.

…Війна розпочалася для Івана Опанасовича у липні 1942 року, тоді йому було 22 роки. До її закінчення він брав участь у Сталінградській битві, битві на Курській дузі, форсуванні Дніпра, визволенні України, Польщі, Угорщини, Румунії та Чехословаччини.

Особливо пам’ятним для ветерана є форсування Дніпра. У 1943 році лейтенант Каліберда – командир понтонного взводу 6-го окремого моторизованого понтонно-мостового батальйону 7-ї гвардійської армії 2-го Українського фронту, що очолив перший десант через Дніпро в районі сіл Переволочна і Солошине на південь від Кременчука (нині Кобеляцького району Полтавської області).

Військова газета 2-го Українського фронту в № 257 за 1943 рік у замітці фронтового кореспондента «Під зливою вогню» писала: «Командир викликав лейтенанта Івана Каліберду і сказав: “Ви командир першого десанту. Вам треба першими переправитися на правий берег”. Лейтенант коротко відповів: “Буде виконано!” Злива вогню обрушувалася на перший пором, але він йшов за визначеним курсом. І досяг берега. Тільки не довелося ступити на правий берег командиру десанту. Його бойові друзі, вступивши на правобережжя, поховали тіло свого командира на заповітному березі. Героя немає в живих»…

Але газета помилилася – Іван Каліберда вижив! Він дістав важке поранення, втратив чимало крові, але вижив! Через кілька місяців він повернувся у стрій. На грудях молодого офіцера яскраво виблискувала Зірка Героя Радянського Союзу!

Здобувши після війни вищу військово-юридичну освіту, Іван Каліберда пішов служити в органи військової прокуратури. У 1954 році був призначений помічником прокурора Прикарпатського військового округу у справах державних злочинів. Тоді йому довелося переглянути тисячі справ людей, яких невинно засудили у 1937-38 роках.

Іван Опанасович з усмішкою називає знаменне для нього число – п’ять тисяч. З одного боку – стільки кілометрів війни фронтовик Каліберда пройшов з боями та перемогами. З другого – п’ять тисяч людей юрист Каліберда реабілітував завдяки своїй гідності та честі.

Коментарі

Позначки: , , ,