Фонд заповідника «Нагуєвичі» поповнився рідкісними церковними експонатами

Новини 22 Березня, 2021 138

Фонд заповідника «Нагуєвичі» поповнився рідкісними церковними експонатами

Колекція комунальної установи Львівської обласної ради Державний історико-культурний заповідник «Нагуєвичі» поповнилася унікальними експедиційними експонатами XVII ст., котрі привезено із давньої карпатської парафії Благовіщення Пресвятої Богородиці села Сторон.

Про це інформує прес-служба Львівської обласної ради, пише Четверта студія.

«Завдячуючи спільній концепції збереження пам’яток богослужбового призначення, а також з метою реставрації та експонування в музеї Франка в Нагуєвичах, о. Тарас Сенюра разом із церковним братством люб’язно передали для фондів музею Івана Франка унікальний різьблений феретрон XVII ст. із барельєфним зображенням Богородиці з одного боку та Святого Миколая Чудотворця – з іншого. Феретрон унікальний тим, що, окрім різьбленого барельєфу, містить невеличкі мальовані ікони із житієм Святих, які також мальовані не пізніше кінця XVII ст.

Також до фондів передали неймовірні артефакти сницарської роботи XVIII – XIX ст., зокрема процесійний похоронний хрест із розп’яттям і рідкісне розп’яття Хреста із серйозними пошкодженнями часом», – розповів директор музею Богдан Лазорак.

На сьогодні це вже 17, 18 та 19 артефакт з експедиції церквами Дрогобиччини, які стануть основою для виставки «Сакральні скарби Франкового краю XVI – XX ст.», яку заплановано відкрити у травні до 105-ї річниці від дня смерті Івана Франка.

Коментарі

Позначки: ,