Фейки про соціальні виплати: діти війни отримають по 12 тисяч гривень щомісяця

Новини 29 Листопада, 2023 83

До 12 тис. грн дітям війни або Як ми ведемося на фейкові відео

В соцмережах щодня ширяться найрізноманітніші фейки на соціальні теми. Вони покликані збурити населення, дестабілізувати внутрішню ситуацію та викликати недовіру до державної та місцевої влади. В інстаграмі та тіктоці часто можна побачити відео на тему: діти війни до 18 років та їхні батьки мають право на щомісячні виплати. Суми цієї допомоги різні, та вони завжди суттєві для людей, у яких в родині є неповнолітні.

Ознаки фейку

Фейкові відео дуже схожі одне на одного, навіть якщо у них різні теми. Відеоряд створюється з нейтрального фону, краєвидів чи кадрів війни. Жодної прив’язки до конкретних людей, місцевості, фактів. По центру красується яскравий напис типу: “Увага всім українцям!”, “Важлива новина!”, “Від нас це приховують!”

Текст новини читається монотонним голосом. Дуже часто це автоматичні системи озвучення чи штучний інтелект. Визначити це легко за неправильною вимовою слів, зміною наголосу та ін.

Користувачам подається приваблива інформація про переваги, права, грошові виплати. Проте, жодних посилань на правові норми в фейковій новині нема. Їх і бути не може, бо подібні факти вигадані. Їх легко поширюють, бо мало хто перевіряє будь-яку правову інформацію.

Знаючи, за якими ознаками розпізнати фейк, споживати контент відповідально зможуть більшість користувачів. При виявленні перших ознаках брехні краще перейти до іншого відео та не дивитися його до кінця, щоб не збільшувати охоплення та не допомагати алгоритмам поширювати його далі.

Замість того, щоб довіряти сумнівній інформації та сподіватися на державну допомогу, краще самостійно подбати про своє матеріальне становище. За посиланням https://1win.kiev.ua/ є інформація, як з мінімальними вкладеннями збільшити сімейний бюджет та хоч ненадовго відволіктися від новин, трагедій і війни в цілому.

Офіційний статус дитини війни та її права

Насправді в Україні діє статус “дитина війни”. Усі його права регламентуються Постановою Кабміну № 268 “Про затвердження Порядку надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів”. Ось кому надається цей статус, за умови, що на момент збройної агресії дитині ще не було 18 років і вона зазнала одного з таких впливів:

  • будь-які поранення (з каліцтвом чи без) внаслідок ведення бойових дій;
  • насильство – фізичне, сексуальне чи психічне;
  • викрадення, полон, примусова депортація за межі країни;
  • брали участь у бойових діях, залучалися до участі у збройних чи воєнізованих формуваннях.

Сьогодні статус дитина війни надає мало переваг. Державою гарантоване безкоштовне харчування у закладах освіти усіх рівнів включно з училищами професійно-технічного спрямування. Ця умова діє з 2020 року згідно із законом про права та свободи внутрішньо переміщених осіб. Місцеві органи влади надають додаткові пільги та переваги для таких дітей, але їх рівень та суми залежать від рішень та можливостей окремої громади та не є обов’язковими для всіх в Україні.

На початку 2023 року у Верховній Раді було зареєстровано проєкт закону №9042. Ним пропонувалося надавати певні пільги усім дітям війни, які проживали на територіях ведення бойових дій. Проте, документ так і не був винесений на розгляд у сесійній залі, а пізніше його взагалі зняли. 

Державні виплати дітям війни також передбачені. Вони регламентуються документами про допомогу ВПО й окремо не видаляються. Діти мають право на допомогу у здобутті освіти та фінансову підтримку для проживання – 3000 грн щомісяця на одну особу.

Маніпуляції матеріальним становищем стали складовою гібридної війни. Сьогодні українське суспільство згуртувалося як ніколи, що дозволяє протистояти ворогу та нищити усі його плани. Саме тому в інфопростір часто запускаються подібні фейки. Вони мають розхитати довіру до місцевої та державної влади. Тверда громадянська позиція та критичний аналіз новин не дадуть ворогам похитнути віру у військово-політичне керівництво країни.

Коментарі

Позначки: ,