Федералізація України і вибори за кремлівськими правилами без миротворців, – Ірина Геращенко про Нормандський саміт

Новини 15 Грудня, 2019 498
Федералізація України і вибори за кремлівськими правилами без миротворців, Ірина Геращенко про Нормандський саміт

Федералізація України і вибори за кремлівськими правилами без миротворців, - Ірина Геращенко про Нормандський саміт

Президент Зеленський під час Нормандського саміту легітимізував вимогу росіян про особливий статус Донбасу на постійній основі та знизив критерії демократичності майбутніх виборів у ОРДЛО.

Про це заявила співголова фракції «Європейська Солідарність» Ірина Геращенко в ефірі «Свободи слова Савіка Шустера».

«Важливо, що зустріч відбулася, тому що Нормандський формат був поставлений на паузу не з вини України. Путін відмовлявся зустрічатися, тому що там звучать неприємні питання, виконання Росією безпекового блоку – це виведення їх військ, техніки; передача Україні кордону», – сказала вона.

Політик наголосила, що обмін полоненими завжди був інструментом маніпуляцій для Путіна.

«Важливо, що домовилися про звільнення заручників. Путін маніпулює тут, тому що коли він говорить «всіх встановлених на всіх встановлених» – саме це є однією з ключових проблем Мінська, коли Російська Федерація і контрольовані бойовики не підтверджують всіх наших громадян, яких утримують на окупованих територіях.

Це буде велике щастя, якщо до Нового року вдасться звільнити тих, кого вони віддадуть. Я молюся і вболіваю, щоб там був і журналіст Станіслав Асєєв, і військові, за яких ми боролися всі ці роки. Але два роки тому під час останнього великого звільнення нам їх не віддали», – нагадала вона.

Окрім цього, Геращенка зазначила, що президент Росії намагався нав’язати російський наратив про громадянську війну в Україні.

«Путін знову тримає цю партію «нас там нет», намагаючись нав’язати ідіому громадянської війни, якої немає в Україні», – сказала вона.

Парламентар наголосила, що підписане за результатами зустрічі комюніке несе значні ризики для України, адже передбачає особливий статус ОРДЛО на постійній основі та знижує стандарти оцінки демократичності виборів.

«У четвер парламент проголосував вже вп’яте Закон про особливості місцевого самоврядування Донецької і Луганської області. Там закріплено тільки 3-річний термін цього закону. Те, що узгоджено в «формулі Штаймаєра», наша команда не підписувала, там постійний статус закріплюється. Це несе величезні ризики, коли в певному регіоні будуть особливі історії.

В світі не існує такого поняття, як визнані вибори в цілому. Вибори або демократичні – або не демократичні. В цьому комюніке зазначено, що вибори мають відбутися як «в цілому визнані та демократичні». Ми уявляємо, як Кремль може визнати вибори «в цілому демократичними». Що таке «в цілому»? Ми бачимо тут великі ризики», – зазначила Геращенко.

Також вона звернула увагу, що команда Петра Порошенка завжди наполягала на введенні миротворчої місії ООН після виводу російських військ на період підготовки до виборів. І нагадала, що Мінські угоди підписувалися під час Іловайської і Дебальцевської трагедії, тому тоді «найважливіше було зупинити кровопролиття».

«Путін не хотів тоді говорити про кордони. Ми бачили, що на окуповану територію має зайти миротворча місія ООН, яка візьме під контроль кордон і буде тією тимчасовою адміністрацією, яка підготує ці території до виборів. Хто зараз підготує ці території до виборів, які отруєні сьогодні російською пропагандою? Місія ОБСЄ не має такого мандату. Чому нова команда відмовилася від ідеї миротворців? Адже навіть Німеччина в своїй новій коаліційній угоді записала пункт про підтримку введення миротворчої місії на Донбас», – звернула увагу депутат.

Співголова фракції наголосила, що безпека військових і мирних громадян – це пріоритет , і в точках розведення зараз, можливо, й не стріляють, але все одно вбивають українських військових.

«Мир на Донбасі вимірюється безпекою и життям наших солдатів. Стріляти перестали, але останні шість страшних загибелей відбулося біля місць розведення, звідки вивели українські війська і техніку. Ці території залишились зачищені – сіра зона. Туди зайшли диверсійно-розвідувальні групи, які встановили міни, на яких підірвались наші солдати. Ми створюємо велику сіру зону, і не зрозуміло як ми будемо охороняти цю територію. Бо це безпека наших солдатів і цивільних», – сказала вона.

Геращенко закликала владу Зеленського презентувати свій мирний план і, готуючи його, базуватись на модернізованій армії та потужній міжнародній підтримці, яку створила команда Петра Порошенка.

«Хочеться почути мирний план нової влади, адже ми залишили зовсім інші умови – модернізовану армію і потужну світову підтримку. Важливо розуміти, що ми маємо наші кордони, територію, звільняти її», – наголосила парламентар.

Коментарі

Позначки: , ,