Фаріон виплалять грошову компенсацію за дострокове звільнення з “Львівської політехніки”

Новини 03 Грудня, 2023 6 788

“Львівська політехніка” приховує зарплату, яку отримувала Фаріон

Національний університет “Львівська політехніка” відмовився надати дані про заробітну плату Ірини Фаріон на посаді професора кафедри української мови в жовтні-листопаді 2023 року, посилаючись на конфеденційність інформації та відсутність згоди на розголошення її зарплати.

Про це йдеться у відповіді університету на інформаційний запит, пише Четверта студія з посиланням на Українські новини.

[…] на думку Національного університету “Львівська політехніка”, відомості про заробітну плату працівників є персональними даними, відносяться до конфеденційної інформації та можуть бути поширені лише за згодою самих працівників.

Враховуючи наведене вище та беручи до уваги те, що такої згоди від Ірини Фаріон “Львівська політехніка” не отримувала, адміністрація університету змущена відмовити Вам у наданні запитуваної інформації”, – вказано у відповіді.

Зазначимо, Національний університет “Львівська політехніка” є державною освітньою установою, що підпорядковується Міністерству освіти і науки та фінансується з державного бюджету України. Робота всіх працівників “Львівської політехніки” оплачується з бюджетних коштів держави. Тому розмір заробітної плати, враховуючи надбавки, премії та інші види виплат будь-якого працівника університету не може розглядатися як конфеденційна інформація або інформація з обмеженим доступом.

Звертаємо увагу, що ненадання інформації або ухилення від надання інформації про зарплату працівника-бюджетника є невмотивованою відмовою, приховуванням інформації про розпорядження державними коштами та прямим порушенням діючого законодавства. Відповідальність за порушення законодавства про доступ до публічної інформації передбачена ст. 24 Закону України “Про доступ до публічної інформації” (№2939-VI від 13 січня 2011 року). Окрім того, особи, права та законні інтереси яких порушені розпорядниками інформації, мають право на відшкодування матеріальної та моральної шкоди в порядку, визначеному законом.

Уточнимо, інформація про заробітну плату державних службовців, працівників-бюджетників або відомих персон надається на регулярній основі за публічними запитами – наприклад, міністр освіти і науки України Оксен Лісовий, колишній міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко, очільниця Національного музею Голодомору-геноциду Леся Гасиджак, віце-прем’єр-міністр з відновлення України – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков, уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

На думку журналіста, капітана Збройних сил України Єгора Чечеринди, на тлі чергового мовного конфлікту навколо російськомовних військовослужбовців колишній депутат Верховної Ради України та громадська діячка Ірина Фаріон потребує державнї охорони задля виключення можливості замаху на її життя.

Як повідомляли Українсьі Новини, Ірину Фаріон звільнили з посади професора університету “Львівська політехніка” через порушення нею ст. 41 Кодексу законів про працю (вчинення працівником, який виконує виховні функції, аморального проступку, не сумісного з продовженням даної роботи).

Фаріон виплалять грошову компенсацію за дострокове звільнення з “Львівської політехніки”.

Коментарі

Позначки: ,