Експертам досі не надали проект реконструкції Грибовицького сміттєзвалища

Новини 12 Липня, 2018 126

Сьогодні, у Львові відбулась прес-конференція на тему: “Реконструкція Грибовицького сміттєзвалища за новим планом від 7 червня 2018 р. Чи дозволить Київ відновити полігон ТПВ у зоні Головного Європейського вододілу?”.

До розмови долучились: Руслан Гречаник, директор департаменту екології та природних ресурсів Львівської обласної державної адміністрації; Микола Маланич, начальник Державної екологічної інспекції у Львівській області; Алла Войціховська, еколог МБО «Екологія-Право-Людина»; Іван Зозуля, технічний директор ТзОВ «Інститут «ГІРХІМПРОМ»; Микола Остапчук, секретар Малехівської сільської ради; Ігор Питель, сільський голова Грибовицької сільської ради.

Еколог МБО “Екологія-Право-Людина” Алла Войціховська розповіла, що на сайті Міністервта екології, ще 7 червня з`явилось одразу два повідомлення щодо нового проекту, який не був представлений жодній екологічній установі чи експертам, як цього вимагає чинне законодавставо:

“Перше питання, яке виникає, якщо ми не маємо проекту рекультивації, то на підставі чого ЛМР може робити коригування цього проекту рекультивації. Ми зустрічалися в Малехівській сільській раді з робочою групою та розглядали перші етапи проекту рекультивації. Перш за все, в громадськості виникає питання: якщо проекту рекультивації Грибовицького сміттєзвалища не було розроблено, погодженого та затвердженого, то до чого вносяться зміни на коригування. На сьогодні ми бачимо, що це все є якимись уривками. Те, що ми розглядали в Малехівській сільській раді – це був проект рекультивації. Іншого проекту коригування чи реконструкції ми не бачили. На сьогодні це має бути комплексний проект рекультивації, який би включав технічну і біологічну рекультивацію. А ці повідомлення, які були оприлюднені 7 червня цього року, не є коректними, оскільки для того, щоб розглянути матеріали Мінприроди обов’язково потрібно мати комплексний проект рекультивації”, – переконана еколог.

Директор департаменту екології та природних ресурсів Львівської обласної державної адміністрації Руслан Гречаник засвідчив, що і до них жодних офіційних документів не надходило, а все, що вдалось дізнатись – це завдяки приватним джерелам інформації:

“Зараз виникає багато питань щодо цієї ситуації, оскільки спершу було заявлено, що Egis залучає ТзОВ «Гірхірпром» для коригування такого проекту. Пізніше виявилося, що зовсім інша проектна організація виграє тендер – ТОВ «Діпрокомунбуд. Щодо експертного звіту, то перше, що бентежить – це те, що у проекті передбачено, що сміття, яке є на території Малехівської ради, мають забрати, але земля рекультивуватися не буде. Тобто повторюється ситуація, як із Грибовицькою сільською радою, коли громада отримувала кілька років забруднення поверхневих вод і ґрунтів, і в кінцевому результаті була кинута на призволяще.

З експертного звіту можна зробити висновок, що знову буде досліджуватися вміст газу в тілі сміттєзвалища, тобто будуть буритися свердловини. Щоб дати чітку оцінку від екології, що відбувається нам потрібно побачити сам проект, який мав би передбачати почергове відведення інфільтратів біологічно-технічна рекультивація і дегазацію або комплексний проект”, – сказав Гречаник.

Не надходило проектів і до Державної екологічної інспекції у Львівській області:

“До сьогоднішнього дня до Державної екологічної інспекції офіційно жоден проект не надходив. Мене вражає думка, що це є проект не рекультивації, як ми заявляли, а проект реконструкції. Також хотів би наголосити, що основні завдання, які давались на папері, не були виконані, в тому числі і перевірка самої дамби з інфільтратами, оскільки при проведені всіх перевірок ми наголошували, що у нас є підозра у тому, що дамба у неналежному стані. І комісією було прийнято рішення провести процедуру щодо самої дамби і надати якусь пропозицію”, – резюмував начальник Державної екологічної інспекції у Львівській області Микола Маланич.

Нагадаємо, що 1 червня у Києві підписали угоду на 35 млн. євро кредиту від ЄБРР на будівництво сміттєпереробного заводу у Львові та на рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища.

 

 

Коментарі

Позначки: , ,