Експерт розповів, чому український Boeing-737 могли збити ракетою

Новини 09 Січня, 2020 348

Ілюстрація: МАУ/ФБ

Найбільш вірогідною причиною авіакатастрофи українського літака Boeing-737 в Ірані є зовнішнє втручання шляхом обстрілу з комплексів протиповітряної оборони.

Про це в ефірі Прямого сказав військовий експерт Олександр Мусієнко, пише Четверта студія.

“Я схиляюсь до версії, що авіакатастрофа українського літака в Ірані сталася внаслідок зовнішнього втручання. Надто багато факторів вказує на те, що ця версія має розглядатись у першу чергу. Як відомо, Іран проводив ракетні обстріли сусідньої держави – Іраку. При цьому Іран не закривав свій повітряний простір, ставлячи під можливу загрозу не лише український рейс, а й будь-які інші. Окрім американців, які заборонили своїм авіакомпаніям польоти над Іраном та Іраком”, – зазначив експерт.

Мусієнко додав, що версія про несправність двигуна в літаку, яку почала просувати іранська сторона, є доволі сумнівною.

“Дуже насторожує, що одразу після катастрофи почала звучати версія іранців щодо проблем з двигуном, які виникли в українського боїнга і призвели до катастрофи. Водночас, іранська сторона досі не може пояснити, з якої причини виникли проблеми зі зв’язком, коли з боку українського борту в ефірі була тиша. Адже, якби виникла якась екстрена ситуація, то пілоти зв’язались би з диспетчером і подали відповідний сигнал тривоги”, – зауважив військовий експерт.

Він також підкреслив, що український літак пролітав на зоною, де знаходяться комплекси протиповітряної оборони.

“Траєкторія руху літаків, включно з українським бортом, була такою, що пролягала через індустріальну зону, де знаходились іранські заводи. І там були присутні системи протиповітряної оборони. Крім того, викликає сумніви те, що іранці знайшли “чорні скриньки” й одразу поспішили сказати, що частина інформації у цих “скринях” втрачена і її неможливо відновити”, – сказав Мусієнко.

Коментарі

Позначки: , ,