Експерт радить бізнесу перенести піки споживання електроенергії на нічний час

Новини 17 Листопада, 2021 336

Фото із ФБ-сторінки Андрія Гнатуша

Андрій Гнатуш переконує: віялові відключення для бізнесу неминучі

Віялові відключення для бізнесу неминучі. Підуть у “вабанк” – будемо і ми при свічках.

Про це у Фейсбуці повідомив експерт з питань енергетики Андрій Гнатуш, пише Четверта студія.

“Для початку, підприємцям необхідно зараз максимально підготуватись до такого сценарію. Перенесення своїх піків споживання на нічний час дозволить розвантажити систему та уникнути примусових відімкнень”, – наголошує експерт.

Далі – наступні послідовні кроки.

ВУГІЛЛЯ – Запаси вугілля на складах переходять з рівня дуже низькі в катастрофічно низькі в 378 тис.т (або на декілька днів активної роботи ТЕС). Спочатку місяця запаси вугілля впали на 25%.

“Центренерго” в пятницю перший раз купив вугілля в держшахт на торгах по 3500 грн до цього було 2150 грн по договорах. Міненерго в листопаді обіцяє 1,9 млн т. вугілля, практично весь обєм має бути власного видобутку. В кінці тижня компанія “Альянс Енерго Трейд” повинна завезти 8 тис.т мазуту, висока ймовірність частина мазуту попаде “Центренерго”.

ТЕС – з усіх 23-х енергоблоків на 3 державних ТЕС працює лише 3 блока.

“В ДТЕК ситуація краще. Для балансування енергосистеми регулярно запускають блоки на газу за доплату: Харківської ТЕС 5, Київської ТЕС 5, на вихідних запустили Київську ТЕС 6. Спотова ціна газу в Європі на TTF знов в тренді росту, піднялась до $965/тис.м3 після відмови “Газпрому” бронювати потужностей “Ямал-Європа” на грудень”, – повідомив Андрій Гнатуш.

ІМПОРТ е/е – поки йде стабільно 415 МВт (допомагає економити вугілля), але маємо високі ризики обмеження імпорту через загострення ситуації на кордоні Білорусі.

АЕС – працюють 13 блоками, присутня недовантаженість блоків, що дає вищу собівартості але значно краще ніж палити дорогий газ. Протягом тижня можливий запуска ЗАЕС №4 та зупинка блоку №4 РАЕС.

Коментарі

Позначки: , ,