Колишній директор Державного бюро розслідувань Роман Труба у порушення закону організував діяльність Бюро у такий спосіб, щоб справи розглядались у Печерському суді, тоді як фактично офіс ДБР знаходиться у Шевченківському районі столиці, а не в Печерському. Про це заявив журналістам адвокат Петра Порошенка Ігор Головань, який сьогодні намагався за рішенням суду вручити виклики на допит чотирьом слідчим ДБР у справі за позовом Андрія Портнова, пише Четверта студія з посиланням на прес-службу партії “Європейська Солідарність”. 

«Щойно я намагався передати виклик до Печерського суду міста Києва, де ми хотіли їх допитати з приводу того, яким чином закрита інформація про кримінальні провадження ДБР розголошується і потрапляє до різних сумнівних персонажів і в різні сумнівні телеграм-канали», – пояснив Ігор Головань, нагадавши, що йдеться про неодноразові факти витоку службової інформації щодо порушення низки кримінальних проваджень і публікацію цих службових даних у телеграм-каналі Портнова.

За словами Ігоря Голованя, у ДБР повідомили, що троє слідчих перебувають у відпустках, а четвертий не може прийняти виклик через службову завантаженість.

«Суд викликав у цій справі на допит в якості свідків чотирьох слідчих ДБР Роженко, Гудченко, Осетрова, Сергєєва. Ці слідчі двічі не з’явилися на судове засідання, суд не було повідомлено про причини неявки. Допит слідчих в якості свідків дуже важливий у розгляді справи, оскільки необхідно з’ясувати – хто, яким чином робив зливи інформації по кримінальним провадженням, що розслідуються ДБР, зокрема у «справі моряків», – повідомив Головань.

Він також наголосив на тому, що ДБР територіально знаходиться у Шевченківському районі, проте усі клопотання його слідчі подають чомусь до Печерського суду столиці.

«Ми зараз знаходимось в Шевченківському районі, ми бачимо, що це Державне бюро розслідувань і ми знаємо, що весь центральний апарат ДБР знаходиться тут. Але шахрайськими діями, не побоюсь цього слова, колишнього голови ДБР пана Труби він намагався представити справу так, начебто центральний апарат ДБР знаходиться у Печерському районі.

Фактично ми всі знаємо, що інших приміщень, ніж на вулиці Петлюри, у Державного бюро розслідувань немає. Тому всі намагання представити, що ДБР знаходиться у Печерському районі – це не більше ніж фальсифікація. На нашу думку, фальсифікація умисна, спрямована на те, щоб вирішувати, організовувати свої сумнівні оборудки саме у Печерському суді. Я думаю, ми будемо наполягати на тому, щоб це неподобство було виправлено і щоб особи, які займалися цими фальсифікаціями, понесли відповідальність», – наголосив адвокат.

Він також звернув увагу, що вчора офіційні канали ДБР оприлюднили заяву про суттєві порушення в діяльності попереднього керівництва Бюро. «Сайт ДБР повідомив, що встановлено суттєві порушення у діяльності ДБР – це як кажуть, інформація «капітана очевидність». Оскільки перетворення Державного бюро розслідувань на контору з політичних переслідувань – це суттєві порушення. В будь-якому разі, мені важко говорити, що будемо сподіватися, що нове керівництво ДБР ці всі порушення законодавства виправить, але давайте на це сподіватись, тим більше, що ми дуже швидко побачимо – чи налаштоване нове керівництво на приведення діяльності ДБР у відповідність до чинного законодавства України, хоча б за тим – чи почнуть слідчі ДБР звертатися з клопотаннями до Шевченківського суду», – зазначив Ігор Головань.

Він повідомив, що вранці 3 січня знову спробує вручити виклики в суд слідчим ДБР.