Екологи Львівської області просять людей припинити спалювати траву

Новини 08 Квітня, 2021 64

Екологи Львівської області просять людей припинити спалювати траву

Повідомити про факти порушень можна у мобільному додатку Ecoinspector 2. Цьогоріч вже склали 11 протоколів про спалювання сухостою. Таку інформацію від Державної екологічної інспекції у Львівській області отримала комісія з питань екології, природних ресурсів та рекреації.

Про це розповів голова комісії, депутат Львівської обласної ради від фракції «Європейська Солідарність» Віталій Свіщов, пише Четверта студія.

Він додав, що від імені Держекоінспекції на Львівщині діють громадські інспектори з охорони довкілля, які наділені повноваженнями складати протоколи за фактом спалювання сухої рослинності та її залишків.

«У 2020 році ці інспектори провели 257 заходів державного контролю, до адміністративної відповідальності притягнули 184 паліїв, їх оштрафували на загальну суму 107 491 грн.
Найбільше фактів спалювання трави зафіксували у Жовківському, Пустомитівському, Миколаївському, Золочівському та Сколівському районах.

Цього року провели вже 32 заходи контролю і склали 11 протоколів про порушення на території Самбірського, Червоноградського, Пустомитівського та Яворівського районів.

Разом з колегами-депутатами на комісії екології вирішили озвучити на найближчому пленарному засіданні звернення до голів територіальних громад Львівщини. Будемо просити, аби ті зробили все можливе, щоб траву мешканці не спалювали», – розповів Віталій Свіщов.

Він наголосив, що під час горіння у повітря вивільняються небезпечні, а часом і канцерогенні речовини, які викликають захворювання дихальних шляхів, знижують імунітет людини, а часто посилюють негативний перебіг хронічних захворювань. Рівень шкоди залежить від складу сміття, яке згоряє разом із сухостоєм.

Окрім безпосередньої загрози людському життю та здоров’ю, спалювання сухої рослинності та сміття знищує довкілля.

-Вогонь знищує  насіння і коріння майбутньої рослинності, так, що земля на кілька років зменшує підріст свіжої зелені.

-В сухому листі згорають комахи, яйця птахів, найчастіше – гинуть перші виводки зайців.

-Неконтрольоване випалювання трави поблизу торфополів може спровокувати затяжне, багатоденне горіння торфу. Таким чином в повітря виділяються сполуки, які сприяють загостренню різного роду захворювань дихальних шляхів, хвороб очей. Гасити пожежі на торфовищах надзвичайно складно.

-Коли горить біля присадибних ділянок, то вогонь може перекинутись  на житлові будинки;

-Підпали трави на фермерських полях – це пряма загроза виникнення лісових пожеж. У такому випадку гинуть не тільки дерева, а й птахи, звірі, вигорає лісова підстилка і верхній шар ґрунту.

Нагадаємо, за спалювання сухостою діють такі штрафи:
– за самовільне випалювання рослинності або її залишків  розмір штрафу становить 3060-21 420 грн;
-за самовільне випалювання рослинності або її залишків в межах заповідників – 6120-30 600 грн;
-за порушення вимог пожежної безпеки в лісах – 1530-15 300 грн.

Повідомити про факти порушень можна у мобільному додатку Ecoinspector 2.

Довідка:

Для притягнення порушника до адміністративної відповідальності за ст. 77-1 та ст. 77 Кодексу України про адміністративне правопорушення слід направити відповідні матеріали у Державну екологічну інспекцію у Львівській області. Для цього, при виявленні фактів спалювання сухої рослинності та її залишків, а також порушення правил пожежної безпеки в лісах, необхідно встановити особу порушника, зафіксувати факт порушення (скласти акт), отримати пояснення порушника.

У випадку, коли порушник відмовляється від надання пояснень, слід скласти акт про відмову від надання пояснень, який засвідчити підписами присутніх при цьому трьох осіб. Зазначені матеріали, в тому числі й особові (паспортні) дані порушника, скерувати на адресу Державної екологічної інспекції у Львівській області за адресою: м. Львів, вул. Стрийська, 98.

Коментарі

Позначки: ,