“Джавеліни” зменшили шанси Путіна на прорив в Україні до виборів – WSJ

Новини 25 Грудня, 2017 179

Надання Україні таких ракетних протитанкових комплексів підвищить ціну агресії для Росії

Рішення президента Трампа надати протитанкову зброю “Джавелін” Україні було прийнято на основі рекомендації радників з національної безпеки, пише журналіст Макл Гордон в статті для The Wall Street Journal. Про це повідомляє “Голос Америки“.

Очікується, що надання такої зброї підвищить ціну агресії для Росії і надасть Заходу ще один важіль в переговорах стосовно свого майбутнього.

Такий крок також вказує на можливий розвиток американсько-російських відносин. Хоча Трамп заявляє про покращення відносин з Москвою, він прислухається до радників, які вважають Москву ревізіоністською силою, яку потрібно стримувати, йдеться в статті.

В Міністерстві закордонних справ Росії різко відреагували на рішення Трампа, заявивши, що США “в певному сенсі перетнули межу”. “Американське зброя здатна призвести до нових жертв в сусідній з нами країні, до чого ми не можемо залишатися байдужими…Вашингтон намагається представити себе “посередником”. Ніякий він не посередник, він – пособник в розпалюванні війни”, – сказав заступник російського міністра Сергій Рябков, якого цитує прес-служба МЗС Росії.

В Україні, президент Порошенко привітав рішення і наголосив на оборонному характері зброї.

Рішенню про надання “Джавелінів” Україні передувало оголошення Державного Департаменту США про продаж “Джавелінів” Грузії в листопаді.

Генерал Філіп Брідлав, колишній командувач об’єднаними силами НАТО у Європі, підтримав надання Україні “Джавелінів”, відзначивши в інтерв’ю WSJ, що таке надання було б більш ефективним, якщо б було зроблене раніше. “Це – правильне рішення. Воно матиме ефект, однак, було б більш ефективним, якщо б було прийняте набагато раніше”.

Ні генерал Брідлав, ані інші експерти не говорять, що “Джавеліни” вирішальним чином змінять баланс сил в конфлікті. Однак, вважають, що надання такої зброї стримує Росію від додаткових кроків в Україні через збільшення витрат для російських військових.

“Джавеліни” стримують їх, тому що становлять більших ризик жертв та втрати танків, якщо вони викорситають їх для наступу, а Путін вразливий до жертв”, – наголосив Александр Вершбоу, заступник генсека НАТО в 2012-2016.

Путін прагне переобрання в Росії і намагається грати на націоналістичних настроях всередині країни, а шанси для нього зробити прорив протягом наступних місяців є примарними, вважають експерти. Голосування призначене на 18 березня, день, коли Росія відзначатиме незаконну анексію Криму, зазначається в статті.

Коментарі

Позначки: , ,