Два роки тому на Об’єднавчому Соборі утворили ПЦУ та обрали Предстоятеля

Новини 15 Грудня, 2020 257

Фото: РІСУ

15 грудня 2018 року у Києві відбувся Об’єднавчий Собор, на якому його учасники створили Православну Церкву України та обрали Предстоятеля Епіфанія (Думенка).

Як пише “Четверта студія» з посиланням на РІСУ, у зібранні взяли участь 40 архиєреїв УПЦ КП, 12 – з УАПЦ та два архиєреї УПЦ МП: митрополит Переяслав-Хмельницький Олександр (Драбинко) та митрополит Вінницький Симеон (Шостацький).

На площі перед храмом зібралися десятки тисяч людей для молитви за успішне проведення Собору.

Зібрання проходило за зачиненими дверима. Окрім українських єрархів, на Соборі були присутні чотири представники Константинопольського Патріархату: один з найвпливовіших єрархів, неформальний куратор українського питання, митрополит Галльський Еммануїл, екзархи Патріарха – етнічні українці митрополит Даниїл та архиєпископ Іларіон, а також митрополит Андріанопольський Амфілохій.

У президії також сиділи архиєреї трьох Українських Церков: від Московського Патріархату – митрополит Симеон, від УАПЦ – її голова митрополит Макарій і від Київського Патріархату – його Предстоятель Філарет.

Як зізнався потім п’ятий президент Петро Порошенко, Об’єднавчий Собор не один раз перебував під загрозою зриву.

“Тепер я вже можу сказати, що Собор як мінімум п’ять разів могли зірвати. Коли переговори під час Собору заходили у глухий кут, вихід знаходили. У тому числі й за моєю участю», – сказав тодішній Глава держави, не уточнюючи причини.

Порошенко зазначив, що представники Церков йшли на компроміс і тому робота Собору завершилася успіхом.

«Впродовж останнього тижня я спав по три години на добу. Консультації тривали дуже напружено, але вихід кожного разу знаходили в абсолютно демократичний спосіб, коли сторони йшли на поступки один одному і врешті-решт це відбулося», – зауважив Петро Порошенко. Він підтвердив, що Об’єднавчий Собор розпочав свою роботу із запізненням через неузгодженість позицій його учасників.

«Cобор відклали більше, ніж на 3 години», – зізнався Петро Порошенко.

Згодом, 6 січня 2019 року, Вселенський Патріарх урочисто вручив Предстоятелю Помісної Православної Церкви України Томос про автокефалію. Історична подія відбулася у стінах Патріаршого храму Святого Георгія на Фанарі.

3 лютого у храмі святої Софії у Києві відбулася інтронізація Предстоятеля ПЦУ Епіфанія (Думенка).

На цю урочисту подію в Україну приїхали офіційний представник Вселенського Патріарха — митрополит Еммануїл Гальський, а також представники монастирів Святої гори Афон. Участь у інтронізації взяли архиєреї УПЦ США, УПЦ Канади та екзарх Патріарха Варфоломія у Києві.

ПЦУ стала 15-ю Церквою у диптиху Православних Церков.

Коментарі

Позначки: , , , ,