Дрогобицька міська рада закликала Президента не скасовувати медичну реформу

Новини 06 Травня, 2020 571

Фото ілюстративне/ДМР

Депутати Дрогобицької міської ради під час позачергового засідання сесії у вівторок, 5 травня, прийняли звернення до Президента України Володимира Зеленського з проханням не скасовувати діючу медичну реформу, а лише оптимізувати її з врахуванням кращих світових практик.

Як пише «Четверта студія», про це повідомляється на сайті Дрогобицької міської ради.

Текст звернення

1 квітня в Україні стартував другий етап реформи системи охорони здоров’я. Всі комунальні некомерційні підприємства мм. Дрогобича і Стебника уклали договори з НСЗУ «Про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій» на 2020 р. та почали отримувати кошти за прямим договором.

Зведена сума на 2020 рік по восьми комунальних некомерційних підприємств охорони здоров’я мм.Дрогобича і Стебника з загальною чисельністю працюючих понад 1800 осіб становить 121 331,35 тис.грн, що є більшою від видатків 2019 року на 5 990,75 тис.грн, при тому, що до реформи дефіцит заробітної плати становив 45 000,00 тис. грн та проведено оптимізацію штатної чисельності понад 300 осіб. Подальше скорочення медичної галузі призведе до руйнування надання медичної допомоги цілого регіону.

Історично склалось, що медичні установи мм.Дрогобича і Стебника надають медичну допомогу мешканцям усього регіону з населенням близько 235 тис., а не лише містянам. До 2020 року наші установи мали постійний дефіцит фінансування через те, що послуги надавались всьому регіону, але вони не були оплаченими територіями регіону, так як бюджетний кодекс не передбачав обов’язковості таких виплат, а сесії рад сусідніх територій не вважали за потрібне віддавати кошти за пролікованих своїх мешканців у наших установах. В той же час лікувальні заклади сусідніх територій, які майже не приймали участі в наданні медичної допомоги, були профінансовані. Тобто історичний принцип фінансування – це помилковий принцип, чому хто не працює має отримати кошти, а хто працює – ні.

Лише тепер, завдяки другому етапу реформи, наші медичні заклади почали отримувати кошти за пролікованих мешканців, незалежно від місця їхнього проживання, так як надають велику кількість якісних медичних послуг. Новий етап медичної реформи дав можливість мешканцям регіону вибирати лікаря не тільки первинної, а й вторинної, а також високоспеціалізованої допомоги. Наші лікарні тепер отримуватимуть гроші не за кількість ліжко-місць, а за кількість наданих послуг, і ми підтримуємо цю реформу, так як її вектор є правильним, та половина країн світу має медичні системи, які працюють за даним принципом.

Звичайно є недоліки даної реформи, які розглянуті медичною громадськістю, та на нашу думку, полягають лише в тому, що розрахунки вартості послуг значно занижені, не враховано можливості співфінансування, яке до речі є передбачене у чинному розпорядженні Кабінету Міністрів України від 30.11.2016 р. №1013-р «Про схвалення Концепції реформи фінансування системи охорони здоров’я», а деякі медичні послуги зменшені у кількісних показниках на 25-50%.

Державний гарантований пакет медичної допомоги включає достатньо широкий спектр амбулаторної та стаціонарної медичної допомоги, а також лікарських засобів. Вартість відповідних послуг можуть повністю покриватися через систему державного солідарного медичного страхування в основному лише по пріоритетних пакетах (хоча попередні розрахунки по лікуванню інсульту застережують, так як лише медичний препарат «Актилізе» та комп’ютерна томографія займають 80% вартості послуги, аналогічна ситуація із стентуванням при інфаркті міокарда, хіміотерапією для онкохворих, пологами, дитячою стоматологією, замісною паліативною терапією наркозалежних, тощо). Тому вбачаємо за потрібне акцентувати увагу про потребу в продовженні закупівлі медичних препаратів та виробів медичного призначення централізовано, згідно з Державними програми або збільшити вартість медичних послуг.

Для інших пакетів послуг (непріоритетних), для яких ми бачимо неповне покриття вартості єдиним національним замовником медичних послуг, рекомендуємо запровадження механізму часткової офіційної співоплати пацієнтами.

Надходження, що отримуватимуть комунальні заклади охорони здоров’я від співоплати пацієнтами витрат за надані їм медичні послуги на основі прозорої та економічно виправданої системи тарифів, стануть офіційним, формально визнаним, додатковим джерелом фінансування КНП охорони здоров’я.

Визначення єдиного і прозорого підходу до тарифікації та співоплати за медичні послуги створить підґрунтя для активізації розвитку добровільного медичного страхування.

Пане Президенте! Ми підтримуємо Вашу позицію в частині потреби щодо коригування медичної реформи, але ми не є прихильниками утримання за бюджетний кошт тих медичних, малопотужних закладів, які не надають якісної медичної допомоги, і в той же час заклади охорони здоров’я, які її надають, не мають повноцінного фінансування, в яких є затримки з виплатами заробітної плати, які змушені скорочувати свій медперсонал, створюючи соціальну напругу – це крок у минуле, в якому ми вже були та повертатись не бажаємо.

Звертаємось до Вас з проханням не скасовувати медичну реформу, а лише оптимізувати її з врахуванням кращих світових практик!

Звернення прийнято на засіданні 67 позачергової сесії Дрогобицької міської ради 05.05.2020 р.

Коментарі

Позначки: , , , , ,