Дрогобич став лідером із впровадження відкритих даних і очолив рейтинг Transparency International Ukraine

Новини 03 Серпня, 2018 87

Фото: Економічна правда

Лідером із впровадження відкритих даних є Дрогобич Львівської області. Місто очолило рейтинг прозорості Transparency International Ukraine.

Про це повідомляє «Економічна правда».

Як зазначає видання, 900-річне місто Дрогобич, що на Львівщині, славиться не лише старовинними церквами, найстарішим солевиварювальним заводом у Європі та нафтопереробкою.

Дрогобич тепер є одним з драйверів впровадження в Україні відкритих даних. Недавно 70-тисячне містечко очолило рейтинг прозорості Transparency International Ukraine. Стало це можливим завдяки впровадженню системи послуг, побудованої на відкритих даних.

За кілька років місту вдалося зробити справжню революцію у впровадженні відкритих даних і навчилося на цьому заробляти.

В першу чергу, у Дрогобичі створили портал, де оприлюднили понад 200 наборів даних. На їх основі розробили кілька десятків електронних сервісів, об’єднаних в екосистему “Дрогобич — Smart City”.

За словами начальника відділу інформаційних технологій та аналізу Дрогобицької міськради Станіслава Гайдера, основна мета запровадження таких сервісів – зробити роботу чиновників більш продуктивною та прозорою.

Недавно у місті імплементували проект “ProZorro.Продажі”, де через електронні аукціони можна взяти в оренду комунальне майно. З липня 2018 року через е-аукціон відбувається і приватизація.

“Через “ProZorro.Продажі” Дрогобич почав продавати місця на ярмарку. Початкова ціна — 300 грн за місце. Так само плануємо зробити для МАФів”, — говорить координатор проекту “Київський діалог” у Львові Станіслав Безушко.

Раніше цим займалася спеціальна комісія, засідання якої тривали до трьох годин. Тепер це робить один службовець, витрачаючи 30 хвилин на аукціон.

У 2017 році в Дрогобичі запровадили щоденний електронний онлайн-моніторинг витрат енергоносіїв у комунальних закладах. Він замінив постійні рейди комісій на локальні перевірки енергетичних менеджерів.

Фото: Економічна правда

 

Коментарі

Позначки: