Дострокова пенсія та знижка на комуналку: які пільги будуть у бійців тероборони

Новини 23 Квітня, 2022 211
На сьомий день війни з Росією ЗСУ пішли у наступ в Горлівці

Бійці територіальної оборони зараз захищають Україну нарівні з військовими. У зв’язку з цим для них запровадили право на здобуття статусу ветерана війни та відповідні пільги, зокрема щодо пенсійного забезпечення. Нові норми для тероборонців набули чинності з 21 березня 2022 року.

Про це повідомляє Фпостроф, пише “Четверта студія”.

Добровольці тероборони, що беруть участь у бойових діях, мають право на пільгове пенсійне забезпечення, а саме достроковий вихід на пенсію. Чоловіки зможуть вийти на пенсію в 55 років зі стажем не менше 25 років, а жінки в 50 років зі стажем не менше 20 років.

Також тероборонців можуть визнати учасниками бойових дій, а ті, хто отримав поранення, контузії, каліцтва або важкі захворювання, повʼязані з виконанням бойових завдань, можуть здобути статус особи з інвалідністю внаслідок війни. У таких випадках вони отримають підвищені пенсії:

  • для учасників бойових дій – 25% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб;
  • для осіб з інвалідністю внаслідок війни – від 30% до 50% прожиткового мінімуму, залежно від групи інвалідності.

Водночас мінімальна пенсія для учасників бойових дій – 210% від прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, а для осіб з інвалідністю внаслідок війни від 360% до 650% прожиткового мінімуму.

Окрім цього, зазначені статуси передбачають пільги на оплату комунальних послуг.

Коментарі

Позначки: ,