Допрацювались: на мільйонний Львів у медичних закладах є лише 374 кисневі концентратори

Новини 04 Листопада, 2021 176

медична комісія

Хто може їх отримати

Члени комісії охорони здоров’я та соціального захисту заслухали інформацію управління охорони здоров’я щодо забезпеченості та процедури видачі кисневих концентраторів для мешканців.

Про це пише Четверта студія з посиланням на прес-службу депутатського корпусу ЛМР.

Як повідомив голова комісії Валерій Веремчук, у міських лікарнях госпіталізовано близько 900 хворих на ковід. Щодня їх кількість зростає.

«Пацієнти виписуються з певним рівнем сатурації, перебуваючи перед тим на кисневій підтримці. Проте інколи є медичні покази для продовження кисневої підтримки. Ці пацієнти можуть доліковуватись вдома. Для цього в міських лікарнях та поліклініках є 374 кисневі концентратори. Ми сьогодні обговорили, як люди, в разі потреби, можуть їх отримати. Насамперед для цього потрібно звернутись до сімейного лікаря».

За словами Валерія Веремчука, кисневими концентраторами також забезпечує благодійний фонд «Крила надії», у них є 120 концентраторів. Тож загалом у Львові близько 500 апаратів.

«Хочемо донести до львів’ян цю важливу інформацію, щоб налагодити взаємодію. Щодня у місті вакцинується майже 10 тис львів’ян. Щоб збільшити ці показники, потрібно збільшувати кількість медичних бригад. Сьогодні у нас 114 бригад, до кінця листопада має додатись ще 50 бригад. На засіданні комісія підтримала скерування близько 7 млн грн видатків на закупівлю ШВЛ для 5-ї і 8-ї лікарень. Минулого тижня у 8-й лікарні не вистачало ШВЛів, вони були змушені позичати 2 апарати. Що важливо, якщо колеги на сесії підтримають, то в наступному році передбачимо 440 млн грн на медичну галузь у бюджеті розвитку».

Голова благодійного фонду «Крила надії» Наталія Ліпська повідомила, що проконсультуватись щодо питань отримання кисневих концентраторів можна, зателефонувавши на гарячу лінію.

«Концентратор видають хворим у післягоспітальний період, якщо сатурація нижче 92. Кисень допомагає пережити кризу, але не лікує. Кисневий концентратор не можна підключати собі самому, без консультації з лікарем. У вас також має обов’язково бути пульсоксиметр.  Телефон нашої гарячої лінії – 067 3232550».

Станом на сьогодні близько 55% мешканців мають першу дозу вакцини, 37 – другу, – розповів секретар комісії Євген Кузик.

«За останній час люди почали масово вакцинуватись і це дуже добре. 55% мають першу дозу, тож за деякий час вони отримають другу дозу і це непоганий показник. Працює 30 пунктів вакцинації. Маю надію, що незабаром матимемо 70% вакцинованих і зможемо сформувати колективний імунітет у Львові. Проте щодня на 2 % збільшується наповненість лікарень і це є проблема. Зараз завантаженість лікарень 63% і через деякий час може не бути вільних місць».

Також депутат звернувся до управління охорони здоров’я щодо виділення коштів на закупівлю рентген-апарату для поліклінічного відділення №1 Першої міської лікарні на вул. Лемківська, 28.

Коментарі

Позначки: , ,