Допомога при народженні дитини: в Мін’юсті нагадали про терміни

Новини 13 Грудня, 2017 30

Нужненко Сергій / УНІАН

За словами міністра юстиції, законом передбачена можливість у разі усунення тих обставин, які були підставою для припинення виплати, поновити їх

Подати документи щодо отримання державної допомоги при народженні дитини може один з батьків або опікун протягом 12 місяців після народження дитини. Про це заявив міністр юстиції України Павло Петренко у відеоблозі, опублікованому у Facebook.

“Подати документи щодо отримання допомоги (при народженні дитини – ред.) може один з батьків або опікун протягом 12 місяців після народження дитини. В разі подачі таких документів після сплину 12 місяців без відповідних поважних причин допомога не  нараховується”, – зазначив Петренко.

Він повідомив, що оформити заяву на таку допомогу може один із батьків або опікун в одному з центрів соціального захисту за місцем своєї реєстрації, або за місцем свого фактичного проживання в разі якщо підтвердить, що така допомога не була оформлена за місцем державної реєстрації.

Міністр також наголосив на  можливості подати заяву щодо отримання державної допомоги онлайн через відповідний сайт Міністерства соціальної політики, або через Онлайн-будинок юстиції.

Серед документів, які необхідно подати для отримання державної допомоги при народженні дитини, зазначив Петренко, заява одного з батьків або опікуна про нарахування даної допомоги; свідоцтво про народження дитини; відповідна копія рішення органу опіки й піклування при призначенні опіки над дитиною;  у разі якщо дитина була народження за кордоном –  документи компетентних органів відповідної держави, де мама народила цю дитину, про факт народження дитини.

“Допомога при народженні дитини визначена згідно з законом в розмірі 41 тис. 280 грн. Перша частина цієї допомоги в розмірі 10 тисяч 320 гривень виплачується одноразово після оформлення відповідної заяви про виплату допомоги. Інша частина виплачується рівними частинами протягом 36 місяців в розмірі 860 грн щомісячно”, –  повідомив Петренко.

Він також зауважив, що є низка визначених законом випадків,  які передбачають позбавлення виплат державної допомоги: у разі, коли  батьки позбавлені батьківських прав  щодо народженої дитини;  коли опікун позбавлений права опікунства щодо даної дитини; коли батьки відмовилися від виховання дитини;   коли батьки не забезпечили належних умов щодо виховання і піклування за дитиною, і в разі факту смерті самої дитини.

“Протягом 12 місяців після усунення таких обставин один із батьків має право подати відповідну заяву, і відповідний орган соцстрахування поновлює виплати до повної оплати, відшкодування витрат при народженні виплат з боку держави”, –  пояснив Петренко, зауважуючи, що органи опіки і піклування, відповідні органи місцевої влади мають право здійснювати контроль за належним використанням коштів з боку батьків.

Коментарі

Позначки: ,