Донька Романа Шухевича Марія хоче відновлення музею у його попередньому вигляді

Новини 11 Березня, 2024 155

музей генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича у Львові Фото: Андріана Стахів

Донька Романа Шухевича Марія хотіла б бачити батьків музей відновленим у тому ж вигляді, який він мав до влучання російського дрона

Донька Романа Шухевича Марія хотіла б бачити батьків музей відновленим у тому ж вигляді, який він мав до влучання російського дрона.

Про це вона розповіла під час заходів із вшанування пам’яті Романа Шухевича у 74 роковини із дня його загибелі, повідомляє “Еспресо.Захід”, інформує Четверта студія.

“Я відчуваю що, я останню ниточку, зв’язок з батьком втратила – фізичний. Пам’ять то одне, а то є фізичне. Я втратила місце таке. От тут стояв фортепіан, на якому бігали його пальці, тут були меблі, на яких він сидів, тут ті документи, які він перегортав, які тримав у руках”, – говорить Марія Шухевич про сам факт руйнування музею.

Донька генерал-хорунжого дуже б хотіла, аби відновили будівлю такою, якою вона й була до підступного російського удару.

“Якщо він змінить свій вигляд,мені здається, що я не зможу пізнати того місця, де батько загинув, – зауважує пані Марія. –Мені б хотілося, щоб він виглядав так, як виглядав за його життя. Коли він тут переховувався, коли він тут відстрілювався, коли він тут загинув. Я б хотіла, щоб він був відновлений у вигляді, який він мав до того, як його розбили”, – сказала вона.

Також Марія Шухевич переконана, що відновлювати музей варто якнайшвидше, аби вже до наступних роковин героїчного українця він вже працював та розповідав його історію людям. Натомість її хвилює те, що усі обговорення та прийняття рішень можуть затягнутись на роки.

Нагадаємо, у ніч на 1 січня РФ атакувала Львівщину “шахедами”. Унаслідок влучання в музеї Шухевича в мікрорайоні Білогорща у Львові виникла пожежа, будівля повністю зруйнована.

Також раніше повідомлялося, що найбільш цінні експонати музею Шухевича у Львові, а це близько 600 одиниць, ще на початку повномасштабного вторгнення РФ перенесли в безпечне місце. Проте, на жаль, втрачені усі предмети побуту, які пов’язані з життям та діяльністю генерал-хорунжого.
Згодом під час розбору завалів вдалося віднайти понівечене, але частково вціліле фортепіано Романа Шухевича.

Пізніше п’ятий президент Петро Порошенко пообіцяв профінансувати відбудову музею генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича у Львові, який був знищений російським “шахедом”.

27 лютого, у Львові оголосили Всеукраїнський відкритий архітектурний конкурс на проєктну пропозицію з відновлення музею.

А вже 2 березня біля знищеного росіянами музею головнокомандувача УПА відбулася традиційна теренова гра, яка зібрала понад півтори сотні учасників

Коментарі

Позначки: ,