До Львова втік силовик з Росії (ВІДЕО)

Новини 16 Травня, 2019 38

Чоловік, якого вербували російські спецслужби, повернувся на Батьківщину до Львова. Про це повідомляє ЗІК.

Понад 20 років він, українець за походженням, займав посади в правоохоронних і силових структурах Російської Федерації. Водночас був активістом різноманітних українських спілок, що популяризували у Росії українську культуру, звичаї і традиції.

Чоловік зізнається, після анексії Криму та загострення конфлікту на сході його почали залякувати, намагаючись схилити до співпраці з російськими спецслужбами. “Почали запрошувати різні органи на співбесіди, вимагали надавати інтерв’ю про конкретні речі, політику та оцінювати ситуацію в Україні. Сказали, щоб я підписав документи про те, що повинен надавати таку інформацію, якщо я буду нею володіти”, – розповів  журналістам громадянин Російської Федерації Олександр.

Чоловік розповідає, подібні випадки психологічного тиску та вербування проукраїнських громадських діячів у Росії непоодинокі.

Переймаючись безпекою своєї родини, Олександр вирішив повернутися на Батьківщину. Своєю історією у Львові поділився із працівниками СБУ. Силовики кажуть, зараз особливо гостро стоїть питання вербування українців російськими спецслужбами. Зазвичай під вплив потрапляють трудові мігранти.

За словами працівників СБУ, вербувально-вразливими особами є українці, які приїжджають на заробітки, в тому числі українці, які проживають на тимчасово окупованій території АР Крим, Донецької, Луганської області. Особи, які мають досвід бойових дій, колишні правоохоронці, представники органів влади, управлінь.

“За державну зраду в нас передбачено покарання до 15 років позбавлення волі. Проте, якщо громадянин, якого намагалися завербувати російські спецслужби добровільно прийшов до нас і зізнався у своїй діяльності, то після перевірки він буде звільнений від кримінальної відповідальності”, – прокоментував речник управління СБУ Львівщини Олег Александров.

Коментарі

Позначки: ,