До Львова евакуювалась мама трьох дітей із Лисичанська

Новини 14 Серпня, 2023 54

До Львова евакуювалась мама трьох дітей із Лисичанська

“Я справжня незламна матуся, яку не зламала ані війна, ані обставини, в яких опинилась”

Оля Шевченко – із Лисичанська. У її просторій трикімнатній квартирі був новенький ремонт, меблі, техніка і затишок. Там Оля мешкала із двома синами та донькою, навчалась на перукаря й обожнювала випікати торти. Та повномасштабне вторгнення росіян змінило все.

Про це пише Четверта студія з посиланням на прес-службу ЛМР.

«У своїй квартирі я все робила з душею. Довго виплачувала за неї кредит, вкладала усі свої фінанси. Там було все для нашого з дітьми комфорту. З батьком дітей була розлучена, але прийшов час познайомилась із чоловіком, з яким планували майбутнє. Повномасштабне вторгнення зустріла у пологовому Лисичанська вагітною та з ковідом. Тоді поруч прилетіла ракета, все місто було у паніці. Залишивши всі документи, медичні висновки, картки, поїхала додому, до дітей», – розповідає Оля.

Далі були два тижні у підвалі, де закінчувались їжа та вода, були страх і вибухи.

«Від вибухів гойдались будинки, було дуже страшно. Я зрозуміла, що мені потрібно рятувати дітей, вивозити їх з того жаху. Залишили усе. Їхали у чому було, лише телефони мобільні взяли. Сіли у потяг і їхали, у невідоме місто та у зовсім невідомому напрямку. Було страшно, але у Лисичанську було страшніше», – ділиться жінка.

Приїхала сім’я до Львова. На вокзалі підійшли до волонтерів, які допомогли із поселенням в одному з навчальних закладів громади.

«Певний час ми жили у школі, та я розуміла, що довго так жити ми не зможемо. Я була вагітною, з кожним місяцем ставало все страшніше. Мені підказали звернутись до керівника “Служби у справах дітей” міської ради, адже я хвилювалась і за навчання дітей, і за те, як буде далі. Адже ось-ось у нас мала народитись малеча. Він одразу відгукнувся, постійно був з нами на зв’язку. В цей період завершилось будівництво центру матері та дитини “Незламні матусі”, і  нас  поселили туди», – розповідає Оля.

У центрі матері та дитини «Незламні матусі» жінка з дітьми – уже майже рік. Тут народилась маленька Дарина, і тут сім’я знайшла прихисток та безпеку.

«У цьому центрі дуже комфортно. Створено усі умови, щоб материнство та дитинство було безпечним і радісним. Тут чудова команда “Служби у справах дітей”, не було ще питання, яке б нам не допомогли вирішити», – каже жінка.

Повертатись багатодітній матусі ніде – квартиру у рідному Лисичанську, за яку жінка довго виплачувала кредит та робила ремонт, зруйновано вщент. Рідні Олі живуть у селі неподалік, та попри обстріли та небезпеку, виїжджати не планують. З батьком найменшої доньки Оля не спілкується.

«У моїх дітей немає нікого, окрім мене – я це розумію, і роблю усе для них. Вони чудові діти (Насті – 12, Максиму – 10, а Сашку – 8 років) допомагають в усьому, підтримують мене. Це мій сенс життя. Знаєте, тут часто бувають журналісти, і коли мене запитують, хто, на мою думку, незламна матуся, то я кажу, що це я. Я справжня незламна матуся, яку не зламала ані війна, ані обставини, в яких опинилась. Планів на майбутнє у мене немає, знаю точно, що мені ніде повертатись. Життя почала наче з нуля», – ділиться Оля.

«Окрім Олі у нашому центрі проживає 14 жінок та 29 дітей. Зараз кількість тих, хто хоче потрапити до нас, зростає. Сюди вкладаємо частинку серця, і сюди дуже люблять навідуватись журналісти, делегації, гості та волонтери, адже воно унікальне: тут затишок, комфорт, спокій. Острівок материнства та дитинства», – кажуть у «Службі у справах дітей» Львівської міської ради.

Коментарі

Позначки: