До 1 вересня на Львівщині закриють майже 30 шкіл (ВІДЕО)

Новини 15 Травня, 2021 11 542

Олег Паска Фото: Передкарпатська прадва

Школи не відкриються через малу кількість учнів

З 1 вересня 2021 року на Львівщині свою роботу припинять близько 30 шкіл. Насамперед це стосується тих шкіл, де навчається від 5 до 25 учнів.

Про це Тvoemisto.tv зазначив директор департаменту освіти і науки ЛОДА Олег Паска, пише Четверта студія.

За його словами, закриття вимушене через оптимізацію, адже ті школи, де є менше 25 учнів, держава не фінансує.

«Територіальні громади змушені закривати ті школи, де вчаться від 5 до 25 учнів, тобто маленькі школи. Річ у тім, що такі школи не отримують освітньої субвенції з державного бюджету. Відтак, громади, які не мають своїх коштів і не можуть самі утримати школи, змушені їх закривати або об’єднувати до інших», – каже Олег Паска.

В яких саме громадах школи припинять своє функціонування, точно невідомо. Рішення приймають сесії місцевих рад.

«На початок минулого навчального року у Львівській області було 1 193 школи. Станом на сьогодні є 1 181. А вже 1 вересня їх буде ще менше. Про всі школи ще невідомо, але рішення про закриття навчальних закладів вже ухвалила Стрілківська територіальна громада у кількох школах та Добромильська територіальна громада. Яворівська та Сколівська зараз думають над оптимізацією», – наголосив посадовець

Найперше це повֹ’язано з демографічною ситуацією, каже Олег Паска, бо зменшується народжуваність і у школу немає кому йти.

У середньому, за словами Олега Паски, на одного учня держава у рік виділяє 22-25 тисяч гривень, проте є й такі школи, де фінансування становить 50 тисяч і більше.

Коментарі

Позначки: , ,