До 1 лютого призовники можуть скористатися правом на альтернативну службу

Новини 26 Січня, 2020 388

Ілюстрація з відкритих джерел

Віруючі громадяни України призовного віку, які бажають скористатися правом на альтернативну (невійськову) службу під час весняного призову, повинні подати заяву про це не пізніше 1 лютого 2020 року.

Як пише «Четверта студія» з посиланням на РІСУ, такі вимоги обумовлені статтею 9 Закону України «Про альтернативну (невійськову) службу».

Для вирішення питання про направлення на альтернативну службу громадяни, зазначені у статті 2 цього Закону, після взяття на військовий облік, але не пізніше ніж за два календарні місяці до початку встановленого законодавством періоду проведення призову на строкову військову службу, особисто подають до відповідного структурного підрозділу місцевої державної адміністрації за місцем проживання мотивовану письмову заяву.

У 2020 році чергові призови громадян України на строкову військову службу відбудуться у квітні — червні, та жовтні — грудні. Це передбачено Указом Президента України № 13/2020 від 16.01.2020 року «Про звільнення в запас військовослужбовців строкової служби, строки проведення чергових призовів та чергові призови громадян України на строкову військову службу у 2020 році».

Указ передбачає призов на строкову військову службу придатних за станом здоров’я до військової служби громадян України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старших осіб, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу.

Згідно ч. 13 статті 17 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» відстрочка від призову на строкову військову службу для продовження професійної діяльності надається священнослужителям призовного віку, “які закінчили заклади вищої або середньої духовної освіти і займають посаду в релігійних організаціях, що діють на основі статуту (положення), зареєстрованого у встановленому порядку, – на час виконання обов’язків священнослужителя”.

Заміна виконання військового обов’язку альтернативною (невійськовою) службою гарантується ч. 4 статті 35 Конституції України “у разі якщо виконання військового обов’язку суперечить релігійним переконанням громадянина”.

Детальніше щодо особливостей і порядку направлення віруючих громадян України на альтернативну (невійськову) службу замість строкової військової служби читайте в юридичній консультації Інституту релігійної свободи.

 

Коментарі

Позначки: , , ,