Для підтримки виробників на Львівщині діє Служба супроводу експортера

Новини 07 Серпня, 2018 48

Брифінг директора департаменту економічної політики Львівської ОДА Романа Филипіва

Сьогодні, 7 серпня, у Львівській ОДА презентували Службу супроводу експортера. Як розповів під час презентації директор департаменту економічної політики Львівської ОДА Роман Филипів, створення такої Служби зумовлене не лише збільшенням кількості експортерів, яких на Львівщині вже понад тисячу, але й необхідністю нарощення експортних операцій.

«Економіка Львівщини є експортноорієнтованою. Адже 40 % по валовому регіональному продукту складає експорт. Упродовж останніх років ми спостерігаємо позитивну тенденцію щодо нарощення експортних операцій. Зокрема, у 2016 році приріст експорту склав понад 4 %, у 2017 році – понад 24 %, за результатами 5-ти місяців 2018 року цей показник становить плюс 24, 6 %. Основними торговельними партнерами експортерів Львівщини є підприємства з Європейського Союзу. Це Польща, Німеччина, Чехія, Данія. З однієї сторони ми маємо 1088 експортерів, з іншої сторони – 35 тисяч суб’єктів господарювання, які щомісячно звітують по єдиному соціальному внеску, то по суті тисяча це кожне 35 підприємство і ми повинні розуміти, що і кількісні і якісні показники по експорту потрібно збільшувати», – розповів Роман Филипів.

Служба підтримки експорту стала продовженням роботи департаменту у напрямку сприяння діяльності експортерів області. Ще раніше на початку року у Львівській ОДА створили сектор з просування експорту. Відтак, серед напрямків роботи цих інституцій – торговельні місії, промоція, спеціалізація по країнах, пошук контрагентів, школа експортера, супровід експортерів.

«Служба підтримки експортера є наслідуванням тої моделі, яку ми запровадили ще у 2016 році, пов’язаної із службою інвестора та супроводом інвестиційних проектів. Сьогодні і сектор з просування експорту, і центр з просування експорту займаються по суті тим, що допомагають суб’єктам господарювання у налагодження нових контактів, виходу на зовнішні ринки, врегулювання різноманітних технічних питань і бар’єрів. Зокрема сьогодні на супроводі в Львівській ОДА перебуває 45 субєктів господарювання-експортерів, які звернулися із різноманітними питаннями», – додав Роман Филипів.

Коментарі

Позначки: ,