Для Національного музею Андрея Шептицького передали професійні зволожувачі та осушувачі повітря, генератори озону та продовжувачі

Новини 25 Лютого, 2023 136

Фонд Костюшко передав для Національного музею у Львові ім. Андрея  Шептицького професійні зволожувачі та осушувачі повітря, генератори озону та продовжувачі
Смітсонівський інститут та Фонд Костюшка рятують українську культурну спадщину

У квітні 2022 року Смітсонівський інститут  (Smithsonian Institution)  та Фонд Костюшка (Kosciuszko Foundation)  у США підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо співпраці  у справі  захисту та збереження української спадщини внаслідок неспровокованого і невиправданого повномасштабного вторгнення російських військ  в Україну.

Про це пише Четверта студія з посиланням на організаторів.

Смітсонівський інститут  та Фонд Костюшка визначають своїм пріоритетним завданням   захист людей, що опинлись в умовах збройних конфліктів, природної чи гуманітарної катастрофи. Вони вважають, що невід’ємним у справі  захисту людей є захист культурної спадщини. Сторони мають спільну мету та зацікавлення —  збереження культурної спадщини як прояву людського різноманіття та спільності.

У межах співпраці організації завершили першу спільну ініціативу.

20.02.2023,  у день візиту Президента США Джо Байдена до Києва, Фонд Костюшко передав для Національного музею у Львові ім. Андрея  Шептицького професійні зволожувачі та осушувачі повітря, генератори озону та продовжувачі. Обладнання призначене для оснащення фондосховищ «Давньої скульптури», «Іконопису», «Дерева декоративного», «Живопису», у яких зберігаються музейні предмети, вилучені з постійних експозицій, демонтованих  унаслідок  російського вторгнення. У стислі терміни цінні музейні артефакти були перенесені в місця безпечного зберігання, у яких слід було створити належні умови та забезпечити стабільний мікроклімат (температуру  повітря та показники вологості).

Зараз розглядається виділення наступної черги допомоги для ще понад 30 установ культури в Україні, зокрема у містах: Львів, Київ, Харків, Дніпро, Запоріжжя, Кривий Ріг, Одеса та інших.

Транспортування обладнання з Польщі в Україну забезпечив польський Фонд «Фольковіско».

Місія Смітсонівської  ініціативи культурного порятунку, заснованої (2010)  після землетрусу на Гаїті, полягає в тому, щоб працювати з громадами, які постраждали від стихійних лих, допомагати у захисті їхньої спадщини та у збереженні ідентичності й історії. Співпрацюючи з місцевими зацікавленими сторонами, ініціатива реагує на повідомлення про  стихійні лиха, пропонує навчання, проводить дослідження з метою уникнення загроз культурі та бере участь в інформаційно-роз’яснювальній роботі,  широко висвітлює свою діяльність  на місцях.

Водночас, місія Смітсонівської ініціативи культурного порятунку (SCRI) полягає у захисті культурної спадщини, яка перебуває під загрозою знищення, збереження культурної  ідентичності та історії народів, що опинились в умовах збройних конфліктів, природної чи гуманітарної катастрофи..

Смітсонівський інститут  з моменту свого заснування (1846)  прагне надихати покоління знаннями та відкриттями. Це найбільший у світі музейний, освітній та дослідницький комплекс, що складається з 21 музею, освітніх центрів, Національного зоологічного парку, дослідницьких закладів, культурних центрів і бібліотек. Колекції Смітсонівського інституту представляють величезне розмаїття природного та культурного світу.

Смітсонівський інститут  має великий досвід з підтримки науковців та діячів культури  у всьому світі. Функція навчання Смітсонівської ініціативи культурного порятунку (SCRI) полягає у компіляції, синтезі та донесенні цього досвіду. У даний час SCRI співпрацює з іншими організаціями, які проводять дослідження в справі  збереження культурної спадщини шляхом організації  семінарів з технічної підготовки та проведення експертизи з предметних питань.

«Захист культурної спадщини, яка включає артефакти, твори мистецтва, історичні місця та традиції, є життєво важливою для збереження почуття ідентичності спільноти. Водночас є питанням поваги до прав і гідності людини. Коли ми втрачаємо нашу унікальну   історію та культуру, це стає глибокою втратою для нашого спільного майбутнього », – зауважив доктор Річард Курін, Директор Смітсонівської установи.

Смітсонівська ініціатива культурного порятунку (SCRI)  пишається співпрацею з таким партнером, як Фонд Костюшка, Ми продовжуємо підтримувати наших українських колег у музеях і культурних установах, які борються за захист своєї спадщини, історії та ідентичності, що опинились  під загрозою знищення внаслідок російської агресії.

Фонд Костюшка –– це некомерційна організація, створена  1925 року. Вона має  штаб-квартиру у Нью-Йорку та  офіси у Вашингтоні і Варшаві (Польща). Організація займається освітніми та культурними обмінами між США і Польщею та сприяє взаєморозумінню і вивченню  польської та американської культури й історії. Враховуючи надзвичайні обставини, фонд нещодавно розширив свою місію, розпочав активно підтримувати українських біженців у Польщі та Україні. Президент Марек Скулімовський особисто допомагав українським жінкам і дітям на кордоні країн, у перші дні вторгнення російських загарбників.

«Як польський американець, нащадок тих, хто колись жив у нинішній Україні, я добре знаю історію руйнування польської та української спадщини у ХХ столітті. Історія повторюється. І багата культура України зараз перебуває   у небезпеці. Тому наша найвища відповідальність полягає у її захисті і збереженні. В Україні унікально  інтегрувались   українська культурна спадщини з польською і єврейською. Ці багаті культури співіснували і завжди доповнювали одна одну», —  сказав Марек Скулімовський, Президент Фонду Костюшка у США.

Коментарі