Для Львівського онкоцентру придбають новий апарат променевої терапії

Новини 27 Квітня, 2021 62
Для Львівського онкоцентру придбають новий апарат променевої терапії. Ілюстроване фото

Для Львівського онкоцентру придбають новий апарат променевої терапії. Ілюстроване фото

З обласного бюджету виділять 6 млн грн на закупівлю лінійного прискорювача для променевої терапії в онкоцентрі та придбають апарат у лізинг. За відповідне рішення під час сесійного засідання 27 квітня проголосували 70 депутатів.

Про це повідомляє прес-служба Львівської обласної ради, пише “Четверта студія”.

“Ми вперше запроваджуємо практику закупівлі коштовного обладнання для комунальної установи обласної ради за умовами фінансового лізингу”, – повідомив, виступаючи з трибуни обласної ради голова постійної депутатської комісії з питань бюджету та соціально-економічного розвитку Володимир Квурт.

Він наголосив, що в області функціонує лише один лінійний прискорювач для дистанційної променевої терапії онкологічних захворювань. За даними МАГАТЕ, такий прискорювач мав би обслуговувати 250 тис. населення. Насправді на Львівщині вже давно є потреба у встановленні близько 10 аналогічних пристроїв.

“Сьогодні єдиний лінійний прискорювач у Львівському онкологічному регіональному лікувально-діагностичному центрі працює з перенавантаженням та періодично ламається. До Львова за променевою терапією щоденно звертаються хворі з кількох областей Західної України. Новий сучасний апарат у кілька разів скоротить тривалість процедури лікування кожного хворого. В такому випадку кожна додаткова хвилина – це врятоване життя”, – зауважив Володимир Квурт.

Депутати обласної ради підтримали пропозицію виділити для сплати першого внеску на закупівлю прискорювача 6 млн грн з обласного бюджету. Ще 6 млн виділять з бюджету міста Львова.

“За попередніми розрахунками, термін укладеної лізингової угоди триватиме 36 місяців, а відсоткова ставка може становити не більше 9,8%. Такі пропозиції цілком прийнятні для банківських установ”, – деталізував Володимир Квурт.

Вивчаючи деталі можливої закупівлі лінійного прискорювача члени бюджетної комісії Львівської обласної ради провели консультації з представниками державних і приватних фінансових установ.

За рішенням сесії керівник Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру зможе звернутися до Асоціації банків, щоб отримати від них конкретні пропозиції фінансування.

“У Львові єдиний на Західній Україні прискорювач, який відпрацював уже понад 12 років. Наші фахівці мають досвід проведення променевої терапії, медики пройшли навчання за кордоном і персонал готовий до роботи на новому обладнанні. Зараз на обліку в онкоцентрі понад 70 тис. хворих які потребують такого лікування”, – розповів генеральний директор Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру, депутат Львівської обласної ради Ігор Ковальчук.

Коментарі

Позначки: ,