Дії поліції у Дніпрі не були професійними, – генерал-лейтенант міліції (ВІДЕО)

Новини 31 Серпня, 2023 613

Михайло Цимбалюк розповів, що поліцейські мають “гасити” конфлікт, а не займатись його ескалацією

Дії поліцейських у Дніпрі були не зовсім професійними. 

Про це у ефірі одного із телеканалів розповів нардеп, генерал-лейтенант міліції Михайло Цимбалюк, пише Четверта студія.

“Ми не знаємо і не можемо знати повністю усіх обставин. Те відео, яке нам показали – неповне, а для того, щоб проаналізувати ситуацію повністю, потрібно бачити не тільки відео. Але, як попередній висновок, можна сказати, що ситуація є непростою, а Офіс Генерального прокурора порушив кримінальне провадження за перевищення службових повноважень та навмисне вбивство. І дуже важливо, щоб у результаті досудового слідства була встановлена істина”, – каже Цимбалюк.

Він додає: “Із того, що видно на відео, я, як людина із певним досвідом, можу зробити два висновки. Перший: надзвичайно хамська поведінка учасників дорожнього руху, а також не зовсім професійні дії правоохоронців. Завдання реформованої поліції, як і будь-якого правоохоронця, – це професійна, морально-психологічна підготовка, – зробити усе не для ескалації конфлікту, а для його мінімізації та заспокоєння. Можна визвати допомогу, дати можливість заспокоїтись. Є речі, які поліцейський не може доказати тут і негайно, але може це зробити потім. Але це попередні висновки. Їх потрібно ґрунтовно досліджувати”.

“Крім того, слідство обов’язково візьме до уваги, чому три постріли були спрямовані у область грудної клітки. Це вже як навмисне вбивство, а не призупинення правопорушника на певний період. У такому випадку вогнепальна зброя застосовується по нижніх кінцівках. А спина говорить про те, що вже на сьогодні покійник міг або лежати, або вже не чинити опір тому, хто наносив постріли. Але я ще раз підкреслюю: є умови, які будуть враховані – це і є воєнний стан, і психологічний стан людей, які сьогодні є підозрюваними”, – пояснив нардеп.

“Ми маємо навчитись жити у цивілізованому суспільстві. Коли хтось приводить приклад Сполучених Штатів Америки, то не така історія, адже ми не Сполучені Штати Америки. У нас є традиції та рівень загальної культури, який тут продемонстрований учасниками дорожнього руху як хамський та нижче плінтуса. А, з іншого боку, це має бути привід ще раз приглянутись до реформування правоохоронних органів: кого набрали, як навчали, у тому числі і самозахисту, бо є багато інших варіантів…

Дуже важливо, щоби це розглядалось справедливо, адже суспільство розділилось на три категорії: перші – за поліцейських, другі – проти вбивства людини, а треті стримано очікують фахового неупередженого розслідування, адже за цим можуть бути серйозні наслідки як для реформування поліції, так і для рівня громадянського суспільства”, – розповів Цимбалюк.

Додамо, суд відправив під домашній арешт поліцейського, який смертельно поранив агресивного чоловіка у Дніпрі.

За попередніми даними, правоохоронці хотіли зупинити його через порушення правил дорожнього руху. Однак чоловік поводився агресивно, а перед зупинкою, судячи із записів з камер спостереження, помінявся місцями з пасажиркою.

Чоловік і його супутниця відмовлялися виконувати вимоги поліцейських, почалася бійка, під час якої патрульний застосував табельну зброю.

Коментарі

Позначки: , , ,