Ділянку магістрального водогону «Винники – Довга» замінять цього року

Новини 10 Травня, 2018 217

На заміну ділянки магістрального водогону «Винники — Довга» у міському бюджеті на цей рік передбачено 8 млн. грн.

Як повідомили в управлінні інженерного господарства ЛМР, цього року у міському бюджеті Львова закладено 21 млн. грн для проведення ремонтних робіт на магістральних водогонах, які забезпечують водопостачання Львова. Зокрема, 8 млн. грн передбачено на заміну ділянки водогону «Винники-Довга».

«Наші магістральні водогони забезпечують питною водою м. Львів. Нагадаю, що 100% води, яка споживається у м. Львові через централізовану мережу водопостачання, видобувається з артезіанських свердловин і транспортується до Львова магістральними водогонами подекуди з відстані понад 100 км. Натомість загальна протяжність цих водогонів сягає близько 663 км. Це водогони великого діаметру — 800 мм, 1000 мм і більше. Ці водогони побудовані в минулому столітті і подекуди перебувають у зношеному стані і вичерпали свій ресурс. За винятком невеликої частини — це приблизно 20%, які були замінені і капітально відремонтовані в минулих роках.

Тому, щоб привести все в належний стан потрібні величезні кошти. Адже мова йде про ремонт дуже серйозних і важливих інженерних споруд, які потребують високовартісних матеріалів на заміну так і затрат щодо виконання цих робіт. На жаль, ЛМКП «Львівводоканал», за рахунок власного тарифу, за рахунок власних надходжень не може забезпечити високий рівень капіталовкладень у ремонт магістральних водогонів. Адже, до прикладу, дохід ЛМКП «Львівводоканал» за надання послуг з водопостачання у рік складає близько 550 млн. грн. І лише 25 млн. грн з них, відповідно до структури тарифу, «Львівводоканал» може витратити на ремонтні роботи — це і поточне утримання і інвестиційна програма, яка затверджується в НКРЕ. В цю суму входить ремонт і магістральних водогонів і міських водогонів і насосних станцій, автомобільної техніки та ін.

Ми розуміємо необхідність вкладання коштів у ремонт і заміну магістральних водогонів, щоб поступово цю проблему вирішити. Є розуміння керівництва міста, тому, переконаний, що частка інвестицій у ремонт магістральних водогонів буде з кожним роком збільшуватися і за декілька років, ця проблема з поривами на магістральних водогонах буде ліквідована.

Тому, цього року у бюджеті міста для ЛМКП «Львівводоканал» передбачено 21 млн. грн саме на ремонтні роботи на магістральних водогонах. З них 8 млн. грн передбачено на заміну ділянки магістрального водогону «Винники — Довга», діаметром 1000 мм, де минулого тижня стався порив. ЛМКП «Львівводоканал» вже планує закупівлю матеріалів і виконання цих робіт. Також ми передбачили 8 млн. грн на реконструкцію водогону від насосної станції «Винники» до насосної станції «Кривчиці». Це водогін діаметром 800 мм, найбільш проблемну ділянку якого плануємо замінити цього року.

Також передбачено 3 млн. грн на реконструкцію збірних водогонів на водозаборі «Глинна-Наварія», реконструкцію збірних водогонів водозабору «Старе Село» — це водозабори, які забезпечують водою Львів”, — розповів Олександр Одинець, начальник управління інженерного господарства ЛМР.

Нагадаємо, минулого тижня виник порив на магістральному водогоні «Винники — Довга», діаметром 1000 мм. Цим водогоном вода подається у місто Винники, а далі Личаківський район Львова.

Як повідомили у ЛМКП «Львівводоканал», за 4 місяці цього року тут зафіксовано 52 виїзди ремонтних бригад. Аварії на магістралі призводять до перебоїв у роботі системи водопостачання міст Винники та Львова, нераціональних втрат води й енергоресурсів.

«Це водопровід протяжністю 14 км, великого діаметру — понад 1000 мм, з робочим тиском 13 атмосфер. Побудований у 1988 році із сталевих труб. Термін експлуатації вже вичерпаний, тому аварії трапляються часто. Ми виявили 8 критично аварійних ділянок загальною довжиною 2570 м. Особливо складна ситуація є поблизу вулиць Кільцева, Шептицького, Івана Франка, Долинна, Стрілецька, Забава. Вартість ремонту трубопроводу надзвичайно висока. Наприклад у 2016 році було проведено заміну гостро-аварійної ділянки водогону довжиною близько 300 метрів на вулиці Забава, що становить лише 2% від загальної протяжності магістралі. При цьому сума витрачених коштів сягнула 3,9 мільйона гривень.

В середньому за рік ми ремонтуємо близько 20 км водогонів. Однак для того, щоб тримати процес під контролем, для системної модернізації інфраструктури водопостачання, необхідні інвестиції у цю сферу”, — розповів головний інженер ЛМКП «Львівводоканал» Анатолій Шимоняк.

Коментарі

Позначки: , , , ,