“Децентралізація” від Зеленського – це централізація влади за російським зразком, – Дикий

Новини 17 Грудня, 2019 457
Володимир Зеленський. Фото: 4studio.

Володимир Зеленський. Фото: 4studio.

Децентралізація, запропонована президентом України Володимиром Зеленським, насправді є централізацією владної вертикалі за зразком Білорусі та Російської Федерації.

Про це в ефірі Прямого заявив експерт Міжнародного інституту демократій, учасник АТО Євген Дикий.

“Давайте просто подивимося на сам законопроект. Є сухий залишок. Є текст, який винесений в Раду. Законопроект абсолютно цілісний, абсолютно продуманий. І єдине, що його подають під абсолютно неправдивою назвою. Це якраз законопроект про абсолютну централізацію України… Це суперечить всій суть. А суть там якраз дуже чітко простежується. Це повна унітарна держава, це формування вертикалі, причому вертикалі, дійсно не слабшої, ніж у сусідніх з нами держав – що Білорусі, що Росії. Треба чітко розуміти, що це саме. Це повна ліквідація місцевого самоврядування як явища і формування саме абсолютної вертикалі з тим, щоб в Україні була лише одна влада. Це логічно, це закономірно. Тому що до того вже була сформована монобільшість у ВР вперше за історію України, сформовано однопартійний уряд. І ця монобільшість, і цей уряд повністю зав’язані на одну конкретну людину. Насправді будемо реалістами – за цю Раду ніхто не голосував, а голосували за президента Зеленського. Двічі. Один раз на президентських виборах, другий раз на парламентських. Це саме йому дали абсолютно карт-бланш на все наші виборці”, – заявив він.

“І наразі просто йде продовження цієї тенденції. Тепер абсолютна влада, яка поки стосувалася тільки верхніх щаблів – президент, парламент, Кабмін, слідчі органи після нещодавніх змін до законодавства, тобто взагалі правоохоронні органи, – а тепер до них додається ще й вся місцева влада. Вона теж тепер лягає в цю єдину піраміду вертикалі. І далі питання: чи насправді утримають цю піраміду, чи вросте ця вертикаль у нас?”, – ноголошує експерт.

“Місце для демократії лишається одне – під час президентських виборів. Все. Це поки ніби не забирають. Знову ж таки, лишаються парламентські вибори. Але місцевої влади вже як такої не буде. Тобто це прямо суперечить всьому тому, що робилося останні п’ять років. А робилося поетапно, поступово – але робилася саме децентралізація”, – додав він.

Коментарі

Позначки: ,