«Децентралізація» від Зеленського – це спроба перетворити Україну на авторитарну поліцейську державу, – Княжицький

Новини 16 Грудня, 2019 409
Микола Княжицький

Микола Княжицький

Запропоновані президентом Зеленським зміни до Конституції в частині децентралізації є спробою перетворити Україну на авторитарну і поліцейську державу.

Про це заявив народний депутат фракції «Європейська Солідарність» Микола Княжицький статті для видання Еспресо.

Він наголосив, що Зеленський у законі про адміністративно -територіальний устрій забирає собі функції прокуратури, скасовує децентралізацію і дозволяє одноосібно федералізувати країну.

«Схоже на дії Путіна після обрання, але цинічніше і жорсткіше», – зазначив Княжицький.

За його словами, після внесення змін до Конституції щодо децентралізації призначений президентом префект буде здійснювати «адміністративний нагляд за додержанням Конституції та законів України органами місцевого самоврядування».

«Цікаво, що термін «адміністративний нагляд» тлумачиться лише в законі «Про адміністративний нагляд за особами, звільненими з місць позбавлення волі». І там сказано, що «адміністративний нагляд – це система профілактичних і примусових заходів для контролю поліцією за особами, звільненими з місць позбавлення волі».

Тобто суто поліцейська функція. Отже, зміни до Конституції фактично вперше офіційно підтвердили, що ми будуємо саме поліцейську державу. Державу, у якій «адміністративний нагляд» здійснюється не лише за колишніми засудженими, але й за органами місцевого самоврядування. Віктор Федорович, маючи відповідний досвід на таке не наважувався», – наголосив депутат.

Крім того, Княжицький зауважив, що під децентралізацією пропонується запровадити суцільний контроль президента за всіма питанням, які існують на місцях – тобто все, що в підручниках називають «авторитаризм».

«Ну і вишенька на торті: достатньо 226 голосів народних депутатів, щоб ліквідувати, наприклад, Львівську область (як і будь-яку іншу). А відсутність у Конституції переліку областей з одночасним наділенням Верховної Ради повноваженнями встановлювати межі областей фактично дозволить Верховній Раді тими самими 226 голосами виключити Львівську або Луганську області зі складу України. Жодних запобіжників цьому немає.

Важливо, що відповідно до пропозицій до пункту 16 статті 92 Конституції Верховна Рада може надати особливий статус будь-якій адміністративно-територіальній одиниці»,- зазначив депутат.

Коментарі

Позначки: ,