Десятки великих компаній обіцяють найняти та навчити понад 250 000 біженців у Європі

Новини 23 Червня, 2023 172

Напередодні Всесвітнього дня біженців

Напередодні Всесвітнього дня біженців 41 транснаціональна компанія в понеділок публічно пообіцяла надати робочі місця, навчання та можливості для роботи для понад 250 000 біженців у Європі.

Про це пише Четверта студія з посиланням на CNN.

Серед них Accenture, Adecco, Amazon, Cisco, Generali, Hilton, ISS, Marriott International, Microsoft, Randstad, Starbucks і The Body Shop.

Обіцянки компанії, які виконуватимуться протягом наступних трьох років, були зроблені на бізнес-саміті в Парижі, організованому Tent Partnership for Refugees, глобальною бізнес-коаліцією з понад 300 компаній, які взяли на себе зобов’язання допомогти економічно інтегрувати людей, які покинули рідні країни, рятуючись від війни та політичних переслідувань.

Допомога в боротьбі з травмою

Фізична, психологічна та фінансова травма, яка є наслідком раптового відходу від життя, яким ви його знали, не кажучи вже про близьких, які залишаються в небезпеці, глибока.

Але наявність роботи може дати біженцям відчуття певної стабільності та допомогти їм у фінансовому та соціальному плані.

«Наявність грошей і роботи може допомогти їм отримати трохи гідності та відчуття, що вони роблять внесок, що може бути катарсисом», — сказала Марго Слеттері, глобальний керівник відділу різноманітності та інклюзії в компанії з управління робочими приміщеннями ISS. «Це дає їм чим зайнятися вранці та допомагає їм інтегруватися в [нову] спільноту».

Це також дозволяє їм не покладатися лише на соціальні виплати, які надають їхні нові країни, щоб вижити. І, що не менш важливо, це допомагає оплачувати послуги мобільного телефону та Інтернету, необхідні їм, щоб залишатися на зв’язку зі своїми родинами вдома, а також надсилати їм гроші та продуктові посилки, зазначила Слеттері.

Хоча більшість зобов’язань компанії  стосуються біженців усіх національностей, особлива увага – українським біженцям, кількість яких минулого року зросла до понад 5 мільйонів.

«Оскільки російському вторгненню в Україну не видно кінця — і Європейський Союз вітає мільйони українців — вкрай важливо, щоб біженці отримали довгострокову інтеграцію та надію через інтеграцію на ринок праці», — сказав Маргарітіс Схінас, віце-президент Європейської  Комісія, у підготовлених коментарях для саміту.

Що роблять інші компанії?

Одна з найбільших компаній –  Amazon, обіцяє найняти щонайменше 5000 біженців у Європі протягом наступних трьох років, повідомив CNN

Це питання стосується особисто Офорі Агбоки, віце-президента Amazon з персоналу, досвіду та технологій, чий батько переїхав до Сполучених Штатів із Гани, Західна Африка, у пошуках кращого життя.

«Хоча він зміг приїхати до США за власним бажанням, ми не всі маємо такий вибір», — сказав Агбока в готових зауваженнях, які мають бути виголошені  на Європейському діловому саміті Трент у Парижі. «З його досвіду я на власні очі бачив, як це – будувати життя заново в новій країні, і наскільки важливо отримати необхідну підтримку, коли вона вам потрібна».

Цей крок стався в той момент, коли Amazon прагне диверсифікувати свою робочу силу, водночас допомагаючи мільйонам людей у всьому світі, які були вимушені переселитися через війну, насильство та інші гуманітарні катастрофи.

«Ми вважаємо, що Amazon — сильніша компанія завдяки диверсифікації нашої робочої сили», — сказав Агбока CNN. «Ми бачимо необхідність і вважаємо, що це правильно».

Зобов’язання найняти щонайменше 5000 біженців у Європі до кінця 2026 року доповнює обіцянку Amazon найняти щонайменше 5000 біженців у Сполучених Штатах до кінця 2024 року.

Агбока сказав CNN, що Amazon «на шляху до досягнення або перевиконання» цієї обіцянки.

Amazon також працює над навчанням 10 000 українців у всьому світі, включно з біженцями, через програму Amazon Web Services під назвою ITSkills4U. Ця безкоштовна програма, доступна для українців у будь-якій точці світу, включно з біженцями, передбачає навчальні програми та сертифікати, мовні курси, наставництво та доступ до роботи.

У Amazon заявили, що біженці в Європі мають право на будь-які типи та рівні роботи залежно від їхніх навичок та досвіду. Більшість біженців наймаються на погодинну роботу, хоча в Amazon кажуть, що багато з них йдуть на оплачувані посади.

Серед інших компаній, які дають нові обіцянки цього тижня, багато хто вже наймав або навчав біженців у Європі протягом останнього року.

ISS, наприклад, з березня минулого року вже найняла 500 біженців у Європі — більшість із них українки. Але зараз компанія зобов’язалася найняти ще 1000 біженців у своїх європейських підрозділах і забезпечити навчання, підвищення кваліфікації та можливості для розвитку своїх співробітників у справах біженців у всіх країнах.

Інші компанії, які планують наймати людей безпосередньо, включають Hilton і Marriott, кожна з яких пообіцяла залучити 1500 людей; і Teleperformance, яка планує взяти на борт щонайменше 500 біженців.

Серед інших компаній, які беруть на себе зобов’язання щодо найму, – Adidas, Blackstone, BP, Hyatt, Ipsos, L’Oréal Group, Novartis, PepsiCo, Pfizer і The Kraft Heinz Company.

Тим часом деякі компанії взяли на себе дуже конкретні зобов’язання щодо навчання. Cisco, наприклад, запропонує навчання програмуванню та кібербезпеці українською мовою для 10 тис. біженців. Потім їх буде включено до системи Cisco Talent Bridge Matching Engine, щоб підключати біженців до робочих місць у всій екосистемі Cisco.

Але навіть допомога 250 000 біженців охопить лише незначну частину тих, хто потребує допомоги. За оцінками Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, кількість біженців у всьому світі зараз наближається до 35 мільйонів людей, з них понад 12 мільйонів у Європі. І ці цифри не включають мільйони вимушено переміщених людей, які не отримали статусу біженця.

— Кетрін Шойчет з CNN брала участь у цьому звіті.

Коментарі

Позначки: