Державна служба якості освіти: підсумки сертифікації педагогічних працівників за 2021 рік

Новини 10 Грудня, 2021 174

09 грудня 2021 року комісія Державної служби якості освіти України визначила пороговий бал для успішного проходження сертифікації педагогічних працівників.

Про це пише Четверта студія з посиланням на відділ комунікацій та міжнародного співробітництва Державної служби якості освіти України.

Відтак 1025 учителів початкових класів (58,4% від зареєстрованих), які за результатами вивчення практичного досвіду роботи набрали 94 бали та більше, успішно пройшли сертифікацію цьогоріч. До 24 грудня вони отримають відповідні сертифікати, що дають право на присвоєння педагогічному працівнику наступної чи підтвердження наявної вищої кваліфікаційної категорії, а також на 20%-ову доплату до ставки заробітної плати.

Серед сертифікованих цього року вчителів можна виокремити такий розподіл:

• 74% працюють у міській, 26% — у сільській місцевостях;

• 18% — віком до 30-ти, 29% — до 40-ка, 37% — до 50-ти і 16% — до 62 років;

• 12% спеціалістів, 19% мають другу, 24% — першу і 45% — вищу кваліфікаційні категорії;

• 10% мають педагогічне звання «учитель-методист», 19% — «старший вчитель», 71% не мають.

Протягом трьох років пілотування у сертифікації педагогічних працівників взяло участь 4170 учителів початкових класів, з них успішно пройшли — 2632 (63%).

Довідково.

Результати сертифікації визначаються на підставі кількості балів, набраної учасником сертифікації за результатами вивчення його практичного досвіду роботи. Сертифікат видається учасникам сертифікації, які набрали кількість балів, що дорівнює або перевищує кількість балів, мінімально достатню для видачі сертифіката, — пороговий бал.

Пороговий бал щороку визначається комісією, що утворюється Державною службою якості освіти.

До складу комісії 2021 року вперше включено сертифікованих вчителів попередніх років та розробників професійного стандарту вчителя початкових класів.

Підтвердженням видачі сертифіката педагогічному працівникові є наявність відповідної інформації в Єдиній державній електронній базі з питань освіти, яка може бути перевірена з використанням офіційного вебсайта технічного адміністратора зазначеної бази.

Коментарі

Позначки: ,