Дерев’яну церкву у Кліцько продовжать реставрувати ще цього року

Новини 03 Листопада, 2021 40

Дерев’яну церкву у Кліцько продовжать реставрувати ще цього року

Дерев’яний храм Успіння Пресвятої Богородиці 17 століття у Кліцько, Комарнівської громади, продовжать реставрувати ще цього року.

Про це пише Четверта студія з посиланням на прес-службу ЛОДА.

Для початку робіт у церкві, котра є пам’яткою національного значення (ох. ном. 1350/1), департамент архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА, який є замовником робіт, нарешті отримав всі дозволи і погодження.

“500 тисяч гривень для реставрації цього храму передбачено в обласній програмі охорони і збереження культурної спадщини, співфінансування очікуємо і від місцевої громади. Наразі вже скоригована і погоджена проєктно-кошторисна документація. Сьогодні дозвіл на початок робіт надала Державна інспекція архітектури та містобудування України (ДІАМ)”, – каже начальник управління охорони об’єктів культурної спадщини Львівської ОДА Василь Петрик.

Якісні та найнагальніші роботи на цю суму, вважають фахівці, за доброї погоди та вчасного початку реставрації з боку підрядника, можна виконати до кінця року. Продовжити реставрацію унікального храму планують у 2022-у. Відтак, спеціалісти сподіваються на підтримку в цій справі від Львівської обласної ради.

Нагадаємо, церкву у Кліцьку датують 1603 роком. На стінах тут збереглося багато різьблених написів. Іконостас храму походить з 1674-го, тим же періодом датують розписи інтер’єру. Є відомості, що вперше церкву реставрували 1686-1687 роках, двічі оновлювали – 1808 та 1880-го.

На початку 20 століття храм ледь не розібрали, плануючи на цьому місці, за проєктом архітектора Василя Нагірного, збудувати нову муровану церкву.

Однак, на щастя, церкву не розібрали, а нову збудували поряд.

Дерев’яну церкву у Кліцько продовжать реставрувати ще цього року

Відтак від 1955 до 1989-го дерев’яна церква Успіння використовувалася як архів та склад книжок, що і врятувало її від руйнації.

Нинішнього вигляду храм набув після реставрації, яку розпочали в 2005 році. Однак у квітні 2008-го церква горіла: вогонь частково пошкодив покрівлю і стіни. Тому церква перебуває в аварійному стані.

Щодо архітектурних особливостей стилю, церква Успіння Пресвятої Бородиці у Кліцько тризрубна, триверха, розмірами 14,1 м. х 5,7 м, оточена широким піддашшям. Поряд з храмом є дерев’яна триярусна вкрита пірамідальним наметом, дзвіниця розмірами 4,5 м. х 4,5 м.

Коментарі

Позначки: , ,